În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase în 40 de localități din 13 județe (AG, BR, BZ, DB, GL, GR, IF, NT, OT, PH, SV, TR și VN) și municipiul București.
Pompierii au intervenit cu motopompe de diferite capacități pentru evacuarea apei din 34 case, 75 de curți și 26 subsoluri.
La nivel național, intervenția salvatorilor a fost necesară și pentru degajarea a 93 de copaci doborâți pe carosabil, fiind avariate 36 de autoturisme.
În urma instituirii Codurilor Portocalii și Roșii de meteorologi și hidrologi, unitățile IGSU au transmis 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localități din județele Dâmbovița, Galați, Timiș și Tulcea.
În această dimineață, misiuni în desfășurare aveau loc la nivelul a 7 județe (AG, BR, BZ, GL, GR, IF, OT) și la nivelul municipiului București, pentru evacuarea apei din gospodării și pentru îndepărtarea elementelor de construcție desprinse de pe clădiri și a resturilor vegetale, rezultate în urma ploilor abundente și a vântului puternic.
La acest moment, circulația rutieră este blocată pe un drum național (DN 15 în județul Neamț) din cauza surpării carosabilului. Pe durata manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase ieri și noaptea trecută, din cauza apei și aluviunilor acumulate, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 2 drumuri naționale (DN 17B în județul Neamț și DN 1B în județul Buzău).
Încă de la apariția primelor situații de urgență generate de ploi, au fost activate grupele operative la nivelul a 11 inspectorate pentru situații de urgență (AG, BR, BZ, CL, DJ, GL, HD, OT, TM, TL și VS) și au fost operaționalizate Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției.