Acasă Anchete Poprire pe patru milioane de lei din conturile Tel Drum

Poprire pe patru milioane de lei din conturile Tel Drum

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au pus poprire pe aproximativ patru milioane de lei, bani găsiţi în conturile Tel Drum, dezvăluie Adevărul. Măsura a fost luată în ancheta în care societatea este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit sursei citate, procurorii au poprit efectiv suma de 4 milioane de lei. Prejudiciul în acest caz este de 4,8 milione de lei. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu suma de 4.849.375 lei. Procurori DNA anunţau luni că în vederea recuperării sumei de bani obţinute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, persoane fizice şi juridice. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, luni, că s-a dispus schimbarea încadrăriii juridice a faptei în dosarul Tel Drum, fiind reţinută forma agravantă a infracţiunilor. Societatea Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al acesteia, şi Mircea Vişan, director în cadrul aceleiaşi firme, au fost puşi sub urmărire penală pentru obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare.

Mass-media a speculat că liderul PSD, Liviu Dragnea ar fi în spatele acestei societăţi, însă politicianul a negat constant acest lucru. Într-un alt dosar, Dragnea este cercetat că ar controla Tel Drum, prin intermediul unor acţiuni la purtător şi că ar fi dirijat două contracte publice către această societate.

Potrivit DNA, procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice (în sensul reţinerii formei agravante a infracţiunilor iniţiale) şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de S.C. TEL DRUM SA, persoana juridică, Petre Pitiş şi Mircea Vişan, reprezentanţi ai S.C. TEL DRUM SA, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală faţă de S.C. WFA IMPEX SRL, persoana juridică, Ion Florian, reprezentant al persoanei juridice WFA IMPEX SRL şi Neda Florea, reprezentant al S.C. TEL DRUM SA, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grav.

În 16 mai 2017, a fost înregistrată sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje, arată procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum în cadrul programului ”Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene.

”În cadrul proiectului Tel Drum SA urma să achiziţioneze o staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a firmei”, precizează DNA. În urma depunerii cererii de rambursare, în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

”A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA Impex SRL.

În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de Tel Drum SA. Mai mult, Tel Drum SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro”, mai arată DNA.

Procurorii spun că, în 9 februarie 2016, firma Tel Drum SA a depus cererea finală de rambursare, ”care conţinea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului)”.

”De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit cu rea-credinţă documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între Tel Drum SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului”, precizează DNA. În acest fel, societatea comercială Tel Drum a obţinut pe nedrept suma de 4.170.462,50 lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here