Acasă Social PPA la control

PPA la control

DISTRIBUIȚI

O echipă de specialiști ai Comisiei Europene se va afla în România începând de joi, pentru a verifica măsurile luate de România pentru a combate pesta porcină africană și aplicarea acestora.

Evoluția stârnește îngrijorare la Bruxelles și trebuie explicată de autoritățile de la București, având în vedere că în ultimele patru luni, în România au apărut aproximativ 1.000 de focare la porci domestici, mai mult decît în toată Uniunea, în patru ani.

O echipă de specialiști ai Comisiei Europene se va afla în România începând de joi, pentru a verifica măsurile luate de România pentru a combate pesta porcină africană și aplicarea acestora.

Autorităţile de la Bruxelles sunt îngrijorate de amploarea pe care a luat-o PPA în România, țara UE cea mai afectată, deși este printre ultimele state în care a ajuns virusul și fusese avertizată să se pregătească pentru o eventuală epidemie.

Mai mult, în februarie 2017, un raport al Comisiei enumera tot ce mai are de făcut România, toate aspectele neacoperite, pentru a se asigura că este pregătită atunci când primul porc cu PPA va fi identificat pe teritoriul său.

Cu toate acestea, boala s-a extins vertiginos, iar pe 8 octombrie, datele Comisiei Europene arătau că din cele 1.269 de focare la porci domestici, 998 erau în România.

Conform ANSVSA, instituția din prima linie a frontului împotriva PPA, aproape 350.000 de porci au fost eutanasiaţi în ultimele patru luni, iar epidemia evolua, la 10 octombrie, în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale. În ceea ce privește mistreții, unul dintre principalii vectori de propagare a epidemiei, numărul cazurilor a crescut spectaculos, cu 50%, într-o săptămână. Ultimul caz a fost raportat la Comisia Europeană pe 3 octombrie, când existau 61 de cazuri, în total, iar de atunci și până pe 8 octombrie nu s-a mai făcut nicio comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here