Acasă Social Precizări cu privire la cumpărarea vechimii în muncă

Precizări cu privire la cumpărarea vechimii în muncă

DISTRIBUIȚI

Românii mai au la dispoziţie un an pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, pe baza ordonanţei speciale din 2020.

Preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că românii mai au timp să-și cumpere vechime în muncă. Acesta a făcut câteva precizări importante în legătură cu această procedură.

Până în prezent, peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pe baza Ordonanţei nr.163 din 2020, majoritatea dintre ei lucrând în străinătate.

„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maximum 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, potrivit Antena 3.

Daniel Baciu a mai precizat că sumele mari se pot plăti în rate, în baza convenţiei care se face cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare își are domiciliu. Contribuția de asigurări sociale este de 25 % și se achită la suma pe care vrem să o asigurăm, adică salariul pe care vrem sau îl avem în momentul de față.

Ordonanța care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here