În perioada 14-22 martie 2024 la Viena (Austria) are loc cea de-a 67-a sesiune a Comisiei pentru stupefiante (CND), principalul organism al ONU de elaborare a politicilor în materie de droguri. Organizată pe două segmente – un segment la nivel înalt în perioada 14-15 martie și un segment regulat în perioada 18-22 martie -reuniunea analizează progresele înregistrate în abordarea problemei mondiale a drogurilor și a modului de accelerare a implementării angajamentelor internaționale.
Cea de-a 67-a sesiune a CND se întrunește pe fondul apariției rețelelor de trafic de droguri extrem de agile, a unei oferte record de anumite droguri și a unui deficit semnificativ de tratament, în care doar una din cinci persoane cu o tulburare de consum de droguri primește îngrijire adecvată.
„Provocările legate de droguri evoluează rapid, pe măsură ce substanțele sintetice schimbă piața, rețelele de trafic își dezvoltă modelul de afaceri, iar piețele ilicite se suprapun cu conflicte și instabilitate”, a declarat, în deschiderea reuniunii, Ghada Waly, director executiv al Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC). „Răspunsul global se află într-un moment important, iar Comisia pentru droguri narcotice trebuie să folosească această sesiune pentru a se uni în jurul unor răspunsuri echilibrate care să protejeze comunitățile, să promoveze sănătatea publică și să susțină drepturile omului”, a mai arătat aceasta.
Pentru prima dată, statele membre vor face noi angajamente cu privire la provocările identificate în Declarația ministerială din 2019, care vor avea ca scop transformarea angajamentelor politice în acțiuni pe teren.
Cea de-a 67-a sesiune se desfășoară până în 22 martie, fiind de așteptat ca statele membre să anunțe noi angajamente privind combaterea flagelului drogurilor și transforma angajamentelor politice în acțiuni concrete.
De asemenea, este de așteptat adoptarea unor rezoluții cheie pe subiecte legate de programele de gestionare a reabilitării și recuperării, îmbunătățirea accesului și disponibilității substanțelor controlate în scopuri medicale și științifice, precum și prevenirea și răspunsul la supradozele de droguri.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la reuniunea segmentului ministerial al Comisiei ONU privind stupefiantele și în calitate de key note speaker la una dintre cele două mese rotunde la nivel înalt organizate în cadrul conferinței, alături de Germania, Slovenia, Ghana, India, România, Chile și SUA.
În cele două discursuri, oficialul român a prezentat viziunea cu privire la ceea ce este de făcut la nivel global pentru combaterea drogurilor, dar și demersurile României pentru combaterea acestui flagel și a crimei organizate.
”Discutăm de un fenomen care s-a transformat în industrie globală, o industrie a degradării umane și a morții, un atac la adresa întregii umanități. Această industrie diabolică a cuprins în ghearele sale sute de milioane de oameni și stoarce economiile statelor naționale de zeci de miliarde de euro anual.
Această industrie diabolică atacă tinerele generații și pune în discuție capacitatea acestora de a-și asuma propriul destin, individual și colectiv, la scara umanității.
Din păcate, și țara noastră este supusă acestui atac revărsat pe toate palierele de către industria crimei organizate și a drogurilor.
În România, numărul consumatorilor este deja ridicat, iar începerea consumului se face de la vârste din ce în ce mai fragede, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare”, a spus Predoiu.
Având în Vedere caracterul transnational al fenomenului, oficialul român a vorbit despre alocarea de resurse suplimentare și începerea unui efort structurat de pentru combaterea traficului de droguri, în cooperare cu SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Austria, Germania, Turcia și alte poliții naționale.
”Sunt conștient că suntem la un nou început de drum, că sunt multe grupuri de crimă organizată care trebuie destructurate, că trebuie structurată, mai bine la nivel național, combaterea traficului de droguri. Sunt implicate aici mai multe instituții, Parchetele au rolul lor esențial și de eficiența lor atârnă în bună măsură succesul. Politica penală este atributul Ministerului Justiției și Parlamentul are rolul său esențial în îmbunătățirea legislației.
Grupul de Lucru de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării are, de asemenea, un rol important în coordonarea acestor eforturi”, a spus Predoiu. Acesta a apreciat că Poliția Română a răspuns corect solicitării de a relansa energic combaterea drogurilor, în ultimele luni având, în cooperare cu DIICOT, sute de operațiuni pentru destructurarea grupurilor de crimă organizată.
Predoiu a reiterat idea potrivit căreia combaterea traficului de droguri este o acțiune intersectorială și multidisciplinară, la care trebuie să participe atât autoritățile, cât și societatea civilă, societatea în ansamblul său, într-un Front Global contra Drogurilor și a Crimei Organizate.
”Fac apel către întreaga clasă politică, legislativ, administrație, justiție, către întreaga societate civilă, să conștientizăm gravitatea pe termen lung a acestui fenomen, capacitatea lui de a submina sănătatea cetățenilor, democrația, libertățile, felul nostru de viață, de a periclita viețile oamenilor și pacea socială. Să ne creștem eforturile în funcție de rolul și competențele fiecăruia, într-un efort național coordonat pe termen lung pentru prevenția consumului de droguri, pentru îngrijirea și recuperarea celor dependenți de droguri, pentru combaterea crimei organizate care le pune în circulație. Combaterea traficului de droguri este o temă de interes national”, a declarant ministrul Predoiu.
[…] În perioada 14-22 martie 2024 la Viena (Austria) are loc cea de-a 67-a sesiune a Comisiei pentru stupefiante (CND), principalul organism al ONU de elaborare a politicilor în materie de droguri. Organizată pe două segmente – un segment la nivel înalt în perioada 14-15 martie și un segment regulat în perioada 18-22 martie -reuniunea analizează progresele […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]