Comisia mixtă pentru verificarea şi monitorizarea calităţii apelor subterane din zona Pipera s-a reunit in data de 21 martie 2014 la sediul Institutiei Prefectului Judetului Ilfov ca urmare a sesizarii unui cetățean care a identificat în apa din putul de pe proprietate sa concentratii mai mari decat limita admisa pentru tricoloretilena. Membrii comisiei sunt reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu, respectiv Sistemul de Gospodarire a Apelor Bucuresti Ilfov (SGA), Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov (IPJ Ilfov), Agentia de Protectie a Mediului Ilfov (APM Ilfov), Directia de Sanatate Publica Ilfov (DSP Ilfov), Garda de Mediu (GM Ilfov) Ilfov, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti (INHGA).
În debutul reuniunii fiecare dintre reprezentantii institutiilor mentionate a prezentat succint activitatea realizata de la ultima reuniune din luna noiembrie. Astfel, din luna noiembrie si pana in prezent, potrivit sarcinilor stabilite de comisia constituita la nivelul Institutiei Prefectului Judetului Ilfov, INHGA a realizat două campanii de prelevari de apă din zona Pipera. În ambele cazuri s-au constatat reduceri ale concentratiilor de tricloretilena, a subliniat Dumitru Neagu, inginer sef, INHGA. Potrivit acestuia, in perioada urmatoare se vor realiza controale sistematice cu camere video pentru a stabili daca forajele realizate in zona au fost executate corect. Puturile care nu corespund reglementarilor legale vor fi casate, a adaugat acesta.
Si analizele realizate in aceasta perioada de SGA Ilfov confirma reducerea concentratiilor de tricloretilena, a aratat Alexandru Popescu, directorul institutiei. Acesta a subliniat ca sunt afectate puturile cu adancimi mai mici de 30 m, deoarece acestea corespund primului acvifer.
Potrivit lui Emil Grigore, comisar la Garda de Mediu Ilfov, in cursul anului trecut s-au realizat verificari ale celor 14 societati comerciale de pe platforma IPRS Baneasa, s-au aplicat amenzi pentru depozitarea necorespunzatoare a unor substante si s-au dispus masuri de eliminare a acestora. Intrucat nu exista informatii despre cantitatile de tricloretilena utilizate in trecut pe platforma s-a discutat posibilitatea ca verificarile sa se indrepte spre societatile care furnizau aceasta substanta și care ar putea oferi informatii privind cantitatile livrate.
Reprezentantul societatii locale de apa, Stefan Vasii, a informat comisia in legatura cu faptul ca reteaua de apa potabila din zona a fost extinsa, peste 700 de familii avand acum posibilitatea de a se bransa la retea. De asemenea, acesta a subliniat ca autoritatea locala a realizat campanii de informare a cetatenilor in legatura cu poluarea existenta in zona si cu masurile de interzicere a utilizarii apei din puturile proprii pentru consum. In ceea ce priveste situatia sesizata de petent, acesta a precizat ca in zona respectiva reteaua de apa a ajuns la limita de proprietate. SC EuroApavol va realiza in zona o retea temporara de alimentare cu apa, de tip cismea, care sa asigure locuitorilor necesarul de apa pana la finalizarea lucrarilor de realizare a bransamentului pe strada principala.
Danut Craciun, directorul Directiei de Sanatate Publica Ilfov, a afirmat ca pe parcursul anului trecut echipe ale institutiei pe care o conduce precum si ale Primariei Voluntari au realizat campanii de informare a cetatenilor in legatura cu pericolele consumului de apa din puturile proprii.
Primaria Voluntari a comandat un studiu de fezabilitate privind extinderea retelei de alimentare cu apa in zona, ca urmare a analizelor si verificarilor demarate anul trecut, a aratat prefectul Speranta Cliseru. In acest moment, autoritatea locala incearca sa identifice sursele de finantare pentru acest proiect.
In aceste conditii, extinderea rapida a retelei de apa in zonele in care aceasta nu exista este solutia cea mai buna pentru protejarea sanatatii locuitorilor, a subliniat prefectul Speranta Cliseru. Aceasta a solicitat reprezentantilor Primariei Voluntari sa reia campania de informare a tuturor cetatenilor din zona respectiva, precum si verificarea video a puturilor existente. “Va rog sa ii informati pe toti, sub semnatura, in legatura cu faptul ca apa din puturi cu adancimi sub 30 de metri din zona aceea nu este buna pentru consumul uman. De asemenea, verificati video puturile si treceti-le in conservare pe cele care sunt realizate la adancimi mai mici de 30 de m. Acolo unde este retea, aplicati legea, care spune ca cetatenii au obligatia sa se branseze la reteaua de apa”, a spus Speranta Cliseru.
Prefectul si-a declarat disponibilitatea de a sustine eforturile Primariei Voluntari in vederea identificarii surselor de finantare pentru realizarea retelei de apa.
In acest sens, luni, 24 martie, are loc reuniunea Comitetului pentru Situatii de Urgenta Ilfov care va decide in legatura cu inaintarea unei solicitari catre Guvern pentru finantarea lucrarilor de extindere a retelei de apa. “Vom informa Ministerul Mediului si Ministerul Sanatatii in legatura activitatea derulata de comisie. Luni vom discuta in ce masura putem solicita sprijinul autoritatilor centrale pentru realizarea acestui proiect. Pana atunci, Directia de Sanatate Publica Ilfov va constitui o echipa cu sarcina specifica de a monitoriza si de a raporta saptamanal in legatura cu protejarea sanatatii populatiei. Autoritatile locale vor asigura apa necesara consumului populatiei prin intermediul retelei provizori. Comisia isi continua activitatea, vom avea reuniuni la doua saptamani pentru a verifica derularea actiunilor si progresele inregistrate”, a concluzionat prefectul Cliseru. (sursa: Biroul de Presă al Prefecturii Ilfov)