Acasă Info Local Prefectura: Fiți prudenți și nu riscați inutil!

Prefectura: Fiți prudenți și nu riscați inutil!

DISTRIBUIȚI
sursă foto: Viitorul Ilfovean

Astăzi, 30 aprilie 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină instituționalizată erau cazate 101 persoane. În ceea ce privește persoanele izolate și monitorizate la domiciliu, acestea sunt în număr de 1.033, anunță Instituția Prefectului Județului Ilfov.

■ În ultimele 24 de ore, peste 567 de forțe de ordine – polițiști, jandarmi și polițiști locali – au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 43 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Au fost verificate 2679 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 151 de societăți comerciale și PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări, având în vedere faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, au fost aplicate 137 de sancțiuni în valoare totală de 282.110 lei. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

■ În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând un număr de 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 16.000 lei.

■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiuni de transport persoane către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele respective, misiuni de transport al persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-CoV-2 la unități spitalicești, misiuni de sprijinire a celorlalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

*****

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

VĂ RUGĂM să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

*****

Anul acesta, Ziua Internațională a Muncii va fi sărbătorită într-un mod diferit de anii trecuți. Suntem încă în stare de urgență și trebuie să înțelegem că respectarea regulilor stabilite de către autorități este imperativă! Trebuie și putem să petrecem acest weekend prelungit acasă, în familie, respectând efortul colectiv în reducerea numărului de îmbolnăviri cauzate de pandemia COVID-19. Suntem cu toții responsabili față de comunitatea în care trăim. Parcurile publice și private sunt și vor rămâne închise, iar ieșirile la iarbă verde sunt interzise. Măsurile de relaxare vor fi implementate după data de 15 mai, nu înainte, și în niciun caz în perioada 01-03 mai 2020.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte măsurile de distanțare socială, restricțiile și regulile impuse de ordonanțele militare și amintește faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni severe, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere contravențională sau penală. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare sunt de la 2.000 lei la 20.000 de lei, iar cele pentru persoanele juridice sunt de la 10.000 la 70.000 de lei.

Reamintim, de asemenea, faptul că persoanele care nu respectă perioada de izolare sunt plasate în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile. Mai mult, persoanele aflate în carantină care părăsesc locația în care au fost plasate, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Vă rugăm să fiți prudenți și să nu riscați inutil! Polițiștii, jandarmii și polițiștii locali vor fi la datorie pentru siguranța dumneavoastră. În toată această perioadă, în județul Ilfov se va acționa cu efective mărite, de la structuri de poliție rutieră, la echipe de intervenție de poliție și jandarmerie, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și respectarea prevederilor ordonanțelor militare. Nu se va arăta nicio toleranță față de cei care nu înțeleg să respecte efortul colectiv în reducerea numărului de îmbolnăviri cauzate de COVID-19.

Dacă mergeți la cumpărături, respectați regulile stabilite de comercianți și păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți cumpărători. Acordați prioritate persoanelor în vârstă în magazine, în intervalele dedicate lor și nu aglomerați casele de marcat deschise special pentru ele.

Pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomandăm să purtați mijloace de protecție individuală – mască facială și mănuși – și să vă deplasați doar pentru nevoi de strictă necesitate.

NU UITAȚI că distanțarea socială/fizică recomandată în această perioadă este cea mai eficientă modalitate de a ține sub control răspândirea pandemiei.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită cetățenilor să manifeste înțelegere și răbdare! Respectați restricțiile impuse de autorități și rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru că siguranța dumneavoastră și a celor dragi este cea mai importantă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here