La 28 ianuarie 2020, la sediul Prefecturii Ilfov a avut loc prima întâlnire a membrilor comisiei care va verifica modul de întocmire și ținere la zi a registrelor agricole de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ. Scopul este verificarea stadiului de completare a registrelor agricole în vederea pregătirii recensământului general agricol 2020.
Activitatea comisiei se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, conform calendarului stabilit prin anexa la Ordinul Prefectului nr. 18 din 23 ianuarie 2020, iar membrii comisiei vor consemna prin proces-verbal modul de întocmire și ținere la zi a registrelor agricole de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județ.
În urma deplasărilor în teritoriu, în termen de cinci zile de la încheierea perioadei de control, membrii comisiei vor prezenta prefectului județului Ilfov un raport care va cuprinde constatările efectuate și măsurile stabilite.
În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2020 se efectuează, în toate unităţile administrativ-teritoriale din România, recensământul general agricol. Scopul acestei cercetări statistice de interes naţional este de a asigura date statistice pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul agricol, în concordanţă cu acquis-ul statistic european, comparabile la nivel internaţional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună. Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului cuprinde sectorizarea teritoriului, recensământul propriu-zis, efectuarea anchetei de control, prelucrarea și validarea datelor colectate și diseminarea rezultatelor.
Pentru verificarea şi îmbunătăţirea aspectelor organizatorice şi tehnice se efectuează un recensământ de probă cel mai târziu în luna iunie 2020. Datele vor fi culese electronic, cu ajutorul unor tablete.
Așadar, în toamna acestui an va avea loc inventarierea terenurilor şi a mijloacelor de producţie agricolă, precum şi a efectivelor de animale, pe specii, aflate în proprietate privată, în administrarea exploataţiilor agricole sau a agenţilor economici. Recensământul are ca obiect culegerea datelor privind identificarea în teritoriu a unităţilor de recenzare şi statutul juridic al acestora, utilizarea terenurilor pe forme de administrare, suprafeţele cultivate, plantaţiile vitipomicole, irigaţiile, fertilizările, combaterea dăunătorilor, efectivele de animale şi păsări, utilajele şi maşinile agricole, construcţiile cu destinaţie agricolă, forţa de muncă, activităţile neagricole desfăşurate în unităţile recenzate, valorificarea produselor agricole, agricultura ecologică.