În pregătirea Summitului NATO de la Haga, programat pentru 24-25 iunie 2025, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, joi, 13 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, prima în acest format cu membrii noii administrații americane.
Au fost discutate măsuri de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, precum și pachetului de sprijin pentru Ucraina, conform deciziilor adoptate la ultimul summit NATO desfășurat, anul trecut, la Washington.
Alte teme importante de discuții au vizat necesarul de resurse pentru asigurarea transformării pe termen lung a Alianței, în condițiile unei partajări echitabile a riscurilor și responsabilităților și dezvoltarea capabilităților necesare asigurării unei posturi de descurajare și apărare credibile și eficiente.
A fost reiterată importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea europeană și euro-atlantică, în special în actualul context de securitate din regiune.
Cea de-a doua sesiune a reuniunii s-a desfășurat în formatul Consiliului NATO – Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Aliații au transmis un semnal politic important privind unitatea și solidaritatea aliată în a oferi sprijin Ucrainei și au salutat eforturile acesteia de a continua reformele necesare în domeniul apărării.
Prezența Înaltului Reprezentant al UE a evidențiat cooperarea dintre cele două organizații internaționale pentru eficientizarea eforturilor de sprijinire a Ucrainei în lupta împotriva războiului de agresiune al Rusiei, declanșat în februarie 2022.
În intervenția sa, ministrul român al apărării a subliniat sprijinul multidimensional pe care România l-a oferit Ucrainei și importanța continuării eforturilor NATO și UE pe acest palier.
În marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul Angel Tîlvăr a semnat două scrisori de intenție privind participarea României la două noi proiecte NATO – dezvoltarea și intrarea în serviciul de luptă a unor soluții mai eficiente pentru combaterea amenințărilor aeriene la altitudini joase, respectiv a unor capabilități pasive pentru supravegherea spațiului aerian.
„Punerea în comun a expertizei și resurselor de către state aliate care decid să se alăture celor două proiecte NATO de mare vizibilitate va permite identificarea rapidă a celor mai promițătoare soluții tehnologice din domeniu, optimizând atât costurile, cât și timpul de implementare. România va beneficia, prin participarea la aceste proiecte, de soluții de ultimă generație, care vor completa capacitățile aflate deja în dotare sau care urmează să fie asigurate prin programele de înzestrare deja în pregătire pentru aceste două domenii foarte relevante, în actualul context de securitate”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Proiectele NATO de mare vizibilitate (high visibility projects/HVP) creează oportunități de cooperare între statele aliate pentru găsirea soluțiilor la deficiențe critice identificate în dezvoltarea de capabilități.
[…] În pregătirea Summitului NATO de la Haga, programat pentru 24-25 iunie 2025, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, joi, 13 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, prima în acest format cu membrii noii administrații americane. Au fost discutate măsuri de consolidare a posturii […] Citeste mai mult […]
[…] În pregătirea Summitului NATO de la Haga, programat pentru 24-25 iunie 2025, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, joi, 13 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, prima în acest format cu membrii noii administrații americane. Au fost discutate măsuri de consolidare a posturii […] » Vezi detalii […]