Acasă Politic Premiere la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei – discuții despre formarea lucrătorilor, investiții...

Premiere la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei – discuții despre formarea lucrătorilor, investiții economice și de mediu

DISTRIBUIȚI

Peste 2.000 de participanți reprezentanți ai mediului politic, de afaceri, societății civile și municipalități din peste 60 de țări s-au reunit la Berlin în cadrul Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, găzduită de Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ( BMZ ) și Ministerului Federal de Externe.

Scopul Conferinței este de a facilita acorduri pe termen lung și inițiative internaționale pentru dezvoltarea afacerilor și calificarea lucrătorilor care vor participa la procesul de reconstrucție. Conferința marchează lansarea unei noi inițiative pentru muncitorii calificați – Alianța pentru competențe pentru Ucraina și o alianță pentru IMM-uri.

Sectorul privat joacă un rol deosebit de important în procesul de redresare. Peste 600 de reprezentanți ai companiilor ucrainene, germane și internaționale din energie, sănătate, logistică și armament, alături de reprezentanți ai municipalităților și ai societății civile își prezintă activitatea în cadrul evenimentului în cadrul Conferinței care, pentru prima dată, pune accent pe redresarea socială și societală post-conflict a Ucrainei și reformele necesare pentru o aderare rapidă a Ucrainei la UE.

Peste 50 de organizații internaționale, state și companii au lansat Inițiativa „Alianța Competențelor pentru Ucraina”, o inițiativă care abordează deficitul de calificare și sprijinirea, în următorii trei ani, a peste 180.000 de lucrători ucraineni pentru recuperarea și reconstrucția țării lor. Membrii Alianței și-a exprimat disponibilitatea de a finanța cu 700 de milioane de euro atingerea acestui obiectiv.

Alianța se adresează în primul rând tinerilor, persoanelor strămutate intern și femeilor. Dacă aceste grupuri de populație primesc acum o pregătire țintită, ele pot deveni pilonii reconstrucției Ucrainei. Femeile vor fi ajutate să învețe noi profesii și să își asume sarcini suplimentare. Alianța îi are în vedere, în principal, pe ucrainenii rămași în țară, dar îi sprijină și pe ucrainenii din străinătate. Un câștig suplimentar al demersului este asigurarea recunoașterii reciproce a calificărilor, care îi va ajuta pe ucrainenii care se întorc în țară să își găsească mai ușor un loc de muncă.

Skills Alliance reunește diferite inițiative și întărește colaborarea eficientă între Ucraina și membrii Alianței. Un exemplu este inițiativa Skills4Recovery, care este cofinanțată de Uniunea Europeană, Germania, Estonia și Polonia. Skills4Recovery îmbunătățește pregătirea forței de muncă pentru persoanele strămutate intern, tineri, veterani și grupuri vulnerabile, cu un accent special pe industriile vitale precum construcțiile, logistica, agricultura, serviciile și producția.

Întreprinderile internaționale și ucrainene sunt parteneri esențiali în Alianța Competențelor, deoarece angajează forța de muncă care va stimula redresarea economică a Ucrainei. Multe dintre aceste companii, precum Google și Scania, formează deja ucraineni.

Ministerul Economiei al Ucrainei a prezentat un Ghid de investiții în Ucraina, care oferă o imagine de ansamblu detaliată a sectoarelor cheie (energia, infrastructura, agricultura, oțelul verde, farmaceutic și medicina, materialele critice și IT), împreună cu exemple de proiecte de investiții din aceste sectoare. Ghidul oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu detaliată a peisajului investițional din Ucraina.

Documentul include, de asemenea, 95 de proiecte de investiții în valoare de peste 27 de miliarde de dolari, inclusiv diferite companii (în ceea ce privește dimensiunea, proprietatea și activitatea) interesate de investițiile străine.

De asemenea, în cadrul Conferinței pentru Redresarea Ucrainei,  la propunerea ministrului federal al Mediului Steffi Lemke, a fost lansată Platforma de acțiune pentru redresarea verde în Ucraina, pentru sprijinirea guvernului ucrainean în domeniul protecției mediului în procesul de recuperare. Ministerul Federal al Mediului a anunțat deja că va aloca 5 milioane de euro pentru finanțarea platformei, astfel încât procesul de reconstrucție post-conflict să fie nu doar economic, ci și ecologic.

România este reprezentată de o delegație condusă de ministrul de Externe, Luminița Odobescu,  din care fac parte și consilierul de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator național pentru reconstrucția Ucrainei Nicolae Comănescu.

În cadrul sesiunii dedicată pregătirii Ucrainei pentru aderarea la UE, ministrul Luminița Odobescu a salutat eforturile de reformă ale autorităților ucrainene, derulate în condiții extrem de dificile, pe fondul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă și a evidențiat susținerea României, la toate nivelurile și în toate formatele europene, pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ca semnal clar de angajament pe termen lung față de societățile celor două state. A subliniat importanța sustenabilității implementării reformelor pentru a transpune normele și standardele europene, reiterând disponibilitatea României de a oferi expertiză pe baza propriei experiențe de aderare.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a reafirmat angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii solidarității internaționale prin acțiuni concrete de sprijin pentru Ucraina și a reamintit implicarea dinamică a României și a cetățenilor români în sprijinul Ucrainei, încă din prima zi a războiului de agresiune al Federației Ruse.

Oficialul român a punctat principalele repere ale cooperării bilaterale cu Ucraina în ceea ce privește creșterea conectivității transfrontaliere. Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea unei perspective regionale a reconstrucției Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă Republica Moldova. În acest sens, a evidențiat importanța strategică a interconectivității Ucrainei cu statele europene învecinate, pentru integrarea în piața unică europeană.

În marja Forumului de afaceri dedicat reconstrucției Ucrainei, au participat inclusiv companii din România interesate să se implice în acest proces complex, în speță a infrastructurilor energetice și de transport.

Conferința de redresare a Ucrainei de la Berlin este a treia Conferință de redresare care are loc de când Rusia și-a început războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022. În iulie 2022, la Lugano, participanții la conferință au convenit asupra principiilor directoare pentru redresarea Ucrainei (axate pe reformă, transparență, democrație și durabilitate). În 2023, Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Londra, s-a concentrat pe mobilizarea sectorului privat. În 2025, Italia va organiza conferința împreună cu Ucraina.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Peste 2.000 de participanți reprezentanți ai mediului politic, de afaceri, societății civile și municipalități din peste 60 de țări s-au reunit la Berlin în cadrul Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, găzduită de Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ( BMZ ) și Ministerului Federal de Externe. Scopul Conferinței este de a facilita acorduri pe termen […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here