Prim-ministrul Nicolae Ciucă a analizat, în această dimineață, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții din teritoriu ai Comitetul Național pentru Situații de Urgență activitățile desfășurate în scopul coordonării integrate și dispunerii măsurilor şi acţiunilor specifice prevenirii și combaterii efectelor cauzate de caniculă și secetă, protejării populației, în special a persoanelor vulnerabile, precum și pentru gestionarea altor situații de urgență.
Premierul a solicitat autorităților implicate în gestionarea situației seriozitate, implicare maximă și să fie pregătiți să intervină în orice moment: „Să continuăm acțiunile de transport a apei și apei menajere în zonele afectate de secetă, de acordare a sprijinului în punctele de prim ajutor, de prevenire a incendiilor și arderilor necontrolate. Solicit prefecților și autorităților locale să desfășoare activități de prevenție, de informare a cetățenilor și să implice organizațiile neguvernamentale și serviciile voluntare în tot ce înseamnă protejarea oamenilor. Este foarte important ca la nivelul fiecărei localități să fie organizate puncte unde se poate asigura asistență medicală și distribuire gratuită a apei. Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri suplimentare față de cele deja stabilite în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
În ceea ce privește situația generată de scăderea debitului cu peste 50% a fluviului Dunărea, în decizia CNSU de ieri după-amiază, am stabilit ca pe o porțiune să se intervină pentru a asigura navigabilitatea în sectorul respectiv. Este nevoie să intervenim pentru că se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre comparativ cu anii precedenți.
Va cer să fiți pregătiți să interveniți în orice moment! Seriozitate maximă, coordonare, responsabilitate și activitate 24 cu 7!”
Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost desemnat pentru a coordona integrat, la nivel național, măsurile adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc asociat temperaturilor extreme, caniculei, precum și gestionarea altor situații de urgență.
În prima zi a operaționalizării celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, în cadrul CNCCI, în baza informațiilor primite din partea Comitetelor Județene/Mun.București pentru Situații de Urgență, convocate la nivel național, au rezultat următoarele date:
– la nivel național au fost operaționalizate 440 puncte de prim ajutor și 483 puncte de hidratare, fiind asistate 226 persoane, 3 dintre acestea fiind transportate la unități spitalicești.
– pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 210 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1207 ha.
– inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat 4 misiuni de transport a apei menajere către zonele afectate, iar autoritățile publice locale au efectuat 12 transporturi de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale.
– au fost desfășurate 47 acțiuni de informare preventivă pe timpul cărora au fost diseminate 2505 materiale de informare preventivă.
– au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 amenzi în cuantum de 74.800 lei.
Printre măsurile întreprinse pentru gestionarea situațiilor de urgență au fost efectuate demersurile necesare pentru menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace si echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, intervenția în cazul producerii unor situații de urgență specifice tipului de risc să se realizeze în cel mai scurt timp.
Reamintim faptul că, în prezent, sunt în vigoare atenționări meteorologice ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, astfel:
- COD GALBEN valabil în zilele 22, 23 și 24.07.2022, pentru 27 județe (AB, AG, AR, BH, BN, BR, BZ, CS, CJ, CL, CT, DB, GJ, GL, GR, HD, IF, IL, MM, MS, PH, SB, SJ, TL, TM, VL, VN) și municipiul București, ce vizează val de căldură și disconfort termic ridicat;
- COD PORTOCALIU valabil în zilele de 22 și 23.07.2022, pentru 10 județe (AR, BH, CS, DJ, MH, OT, SJ, SM, TM și TR), ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.