George Tuță, deputat PNL de Ilfov: ”Dincolo de rateuri instituționale, hubul de cercetare de la Măgurele poate fi un nucleu al inovației românești în deceniul 2030”
Săptămâna trecută Laserul de la Măgurele a fost exclus din consorțiul european de cercetare în privința laserelor (ELI-ERIC). Fără a intra adânc în fondul problemei, fără a diseca motivele care au dus la această decizie, e esențial să ne îndreptăm atenția către felul în care abordăm această situație, declară deputatul PNL de Ilfov George Tuță.
”Deși reprezint județul Ilfov, iar acest proiect are o importanță majoră pentru acestă comunitate, în acest moment e nevoie să subliniem importanța pe care laserul o are pentru întreaga țară, pentru cercetarea din România. Într-o astfel de conjunctură, prima întrebare este de obicei: cine e vinovatul? Pe cine arătăm cu degetul? O întrebare care în acest moment nu face decât să ne aducă și mai multă întârziere și să ne depărteze și mai mult de rezultate. Propun ca prima întrebare în contextul acesta, mai puțin favorabil, să fie alta: cum folosim puterea laserului pentru a modela România în următorii 10 ani? Căci, dincolo de rateuri instituționale, hubul de cercetare de la Măgurele poate fi un nucleu al inovației românești în deceniul 2030. Proiecția inteligentă a întregii zone și a proiectelor pe orizontală poate oferi șanse foarte bune integrării aparent imposibile dintre două domenii vitale: cercetare și business. Centrul de transfer tehnologic Măgurele Science Park este un pariu care, urmărit îndeaproape, se poate dovedi câștigător în bătăliile ce stau să înceapă pe frontul tehnologiilor eficiente transpuse în inovație pragmatică. Și ar putea să însemne și un talisman bun în încercările noastre perpetue de a rupe blestemele și ghinionul. În final, preocuparea pentru Laserul de la Măgurele înseamnă preocuparea pentru cercetare. Și pentru a putea stabili o viziune pentru 2030, e nevoie să începem acum. Din acest motiv, i-am invitat pe colegii parlamentari să susținem în mod activ preocuparea pentru cercetare, un punct care trebuie să fie nelipsit de pe agenda publică în următorii 10 ani”, consideră parlamentarul de Ilfov.
Comisia Europeană lasă ușa deschisă, fără o data certă
Membrii statelor din noul consorțiu științific ELI-EIRC (Extreme Light Infrastructure – Research Infrastructure Consortium) și reprezentanții Uniunii Europene au ales pe 5 mai să renunțe la investiția de 320 de milioane de euro care a fost alocală „Laserului de la Măgurele”. În schimb, în urma acestei hotărâri, unitățile din Cehia și Ungaria vor putea primi fonduri europene, fiind unități care pot desfășura teste aproape de 100% din capacitatea proiectată.
Comisia Europeană a aprobat înființarea ELI-EIRC ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu laboratoarele din Republica Cehă și Ungaria, fără cel din România, de la Măgurele.
”Există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți angajați în proiect. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională”, se arată în comunicatul ELI, fără a se preciza însă și o dată certă.