Acasă Anchete Presă/Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice...

Presă/Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

DISTRIBUIȚI

Funcționar, către subordonați: ”Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”. ”Nu trebuie să știe toată lumea de locurile la liber”. Așa vorbesc pe holurile Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) avocații care frecventează des sediul instituției ca reprezentanți ai solicitanților de cetățenie, reiese din raportul realizat de Corpul de Control al ministrului Justiției în toamna lui 2019, în urma unor plângeri pentru nereguli în acordarea cetățeniei.

Documentul de peste 230 de pagini, consultat de VICE, arată că cetățenia română e acordată ”peste rând”, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, care încalcă prevederile legale, și deseori fără să se verifice dacă actele depuse de solicitanți sunt autentice. Raportul atrage atenția că există ”vulnerabilități la corupție” în instituția care acordă cetățenia română și că cei mai mulți dintre solicitanți sunt din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Belarus.

Într-un răspuns la o solicitare VICE România, Parchetul General a confirmat ieri că a deschis dosar penal în acest caz: ”Sesizarea la care faceți referire a fost înregistrată pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, în cauză fiind începută urmărirea penală in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, de luare de mită și de dare de mită”.

Raportul de la care a pornit această sesizare a propus, la finalul anului trecut, revocarea din funcție a celor trei șefi ai instituției, numiți politic de premier – președintele Andrei Tinu, membru al PSD, și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Bozgan. Cel din urmă este un fost polițist antidrog conectat la mai multe cercuri de influență, avându-l ca asociat, printre alții, pe fiul actualului consul general al României la Cernăuți, Ucraina, după cum a dezvăluit VICE România.

Legat de ancheta VICE despre neregulile de la Autoritatea pentru Cetățenie, ministrul Justiției, Cătplin Predoiu, a spus luni că așteaptă clarificări de la Parchetul General. – continuare pe Vice.com.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here