Prima Declarație Națională a Tinerilor privind Schimbările Climatice a fost lansată la Palatul Victoria, în cadrul Conferinței LCOY România 2024 (Local Conference of Youth), organizată de Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate și Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul Cancelariei Prim-Ministrului și UNICEF.
Acest document, rezultat al eforturilor a 200 de tineri, oferă o perspectivă inovatoare asupra modului în care România poate contribui la eforturile globale de combatere a crizei climatice și la creșterea implicării tinerilor în acest proces.
Declarația, care va contribui la Declarația Globală a Tinerilor ce urmează să fie prezentată liderilor internaționali la reuniunea COP29, ce va avea loc în noiembrie, la Baku, reprezintă o perspectivă clară și inovatoare asupra modului în care tinerii români pot avea un aport în ceea ce privește combaterea crizei climatice. Inițiativa vine ca un răspuns la nevoia urgentă de a implica generațiile tinere în formularea de soluții durabile și politici de atenuare și adaptare la schimbările climatice.
Temele centrale abordate includ educația climatică, protecția biodiversității, limitarea schimbărilor climatice și promovarea inovației verzi.
Pe lângă analiza problemelor, tinerii propun o serie de soluții concrete:
- Educație și conștientizare: Crearea unor programe educaționale interactive pentru profesori și elevi, dezvoltarea infrastructurii educaționale și organizarea de campanii naționale care să implice activ tinerii în acțiuni climatice.
- Protecția biodiversității: Implementarea unor măsuri stricte pentru protejarea speciilor vulnerabile și a ecosistemelor, în conformitate cu angajamentele internaționale.
- Inovație și cercetare: Investiții suplimentare în energie regenerabilă și susținerea cercetării prin parteneriate public-private, promovând totodată economia circulară și reducerea poluării.
- Politici climatice: Tinerii cer adoptarea unei legi naționale a climei și constituirea unui Consiliu Consultativ al Tinerilor privind Schimbările Climatice, pentru a asigura colaborarea dintre autorități și tineret în formularea politicilor de mediu.
Mesajul tinerilor este clar: viitorul sustenabil trebuie construit prin acțiuni imediate, iar contribuția lor este esențială!
„Guvernul României este angajat în efortul de a reduce efectul schimbărilor climatice. Educația și formarea tinerilor în sensul protejării mediului, implicarea lor în acțiuni climatice, alături de proiectele inovative pentru creșterea competitivității și tranziției juste către o economie verde sunt soluții benefice pe termen mediu și lung. Declarația lansată astăzi este un document cheie de care politicile naționale și globale trebuie să țină cont în lupta pentru conservarea mediului”, a declarat Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului.
„Preocupările legate de soarta mediului și a planetei sunt priorități în agenda copiilor și tinerilor din România. Salut lansarea acestei declarații, care arată cât se poate de clar ce cred copiii și tinerii despre schimbările climatice, cum îi afectează și, mai ales, cum văd ei soluțiile”, a declarat Mihaela Frăsineanu, Consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului.
„Criza climatică prin care trecem în prezent este o criză a drepturilor copilului, deoarece aceste drepturi, care sunt indivizibile, așa cum prevede Convenția ONU adoptată în 1989, nu pot fi apărate fără protejarea copiilor împotriva schimbărilor climatice. Salut declarația lansată astăzi și mulțumesc partenerilor guvernamentali și societății civile pentru sprijinul acordat”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
„Subliniem necesitatea actualizării cadrului legislativ astfel încât să coopteze și contribuțiile tinerilor, precum și constituirea unui Consiliu Consultativ al Tinerilor privind Schimbările Climatice (CCTSC). Acest consiliu ar facilita colaborarea între copii, tineri și autorități, asigurând implicarea activă a sectorului de tineret în procesul de elaborare și consultare a politicilor de mediu. Prin acest demers, tinerii vor putea contribui cu perspective și soluții relevante, reflectând nevoile și prioritățile generației lor”, a declarat la rândul său Elena Miron, Co-inițiator LCOY România și Co-fondator Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate.
[…] Prima Declarație Națională a Tinerilor privind Schimbările Climatice a fost lansată la Palatul Victoria, în cadrul Conferinței LCOY România 2024 (Local Conference of Youth), organizată de Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate și Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul Cancelariei Prim-Ministrului și UNICEF. Acest document, rezultat al eforturilor a 200 de tineri, oferă o perspectivă inovatoare asupra […] Citeste mai mult […]