Se va putea organiza atribuirea de trasee in judetul Ilfov pentru operatorii privati, care pot opera si pe raza municipiului Bucuresti –
In legatura cu protestul Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), organizat miercuri, 26 aprilie, Primaria Capitalei precizeaza ca RATB executa traseele catre localitatile din Ilfov la cererea Unitatilor Administrativ Teritoriale, prestand un serviciul de utilitate publica pe cheltuiala acestora, in baza Legii nr. 92/2007, legea serviciilor de transport public local.
”Mentionam ca, aceste trasee nu au fost licitate de operatorii privati si nu inregistreaza un profit consistent. Legislatia actuala nu permite operatorilor privati sa obtina trasee de transport public local de calatori decat prin licitatie. Constituirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara va oferi cadrul necesar pentru organizarea unui transport public de calitate in zona metropolitana a Bucurestiului si va rezolva toate situatiile conflictuale din prezent, in beneficiul calatorilor. Astfel, se va putea organiza atribuirea de trasee in judetul Ilfov pentru operatorii privati, care pot opera si pe raza municipiului Bucuresti. Conform directivei UE 1370, operatorilor apartinand autoritatilor publice li se pot atribui direct trasee, insa, RATB nu are capacitatea de a deservi toate traseele. Sublinem, de asemenea, ca nici dupa achizitia celor 400 autobuze noi pentru care PMB va organiza licitatie internationala, RATB nu va avea capacitatea de a efectua transport public atat in Bucuresti, cat si judetul Ilfov, de aceea vor fi organizate de urgenta licitatii de trasee. Si in cazul Municipiului Bucuresti, pe unele trasee, se va organiza licitatie. Scopul acestor licitatii il constituie efectuarea unui transport rapid, de calitate pentru cetateni si nu realizarea unui profit pentru RATB. Reamintim ca Primaria Municipiului Bucuresti a aprobat in sedinta Consiliului General din data de 29 martie 2017 infiintarea a 56 de linii noi de transport public, care sa faca legatura intre cartierele mari ale Bucurestiului si localitatile importante din judetul Ilfov. De asemenea, vor face legatura intre cartierele de periferie ale Capitalei si zona de centru a municipiului Bucuresti”.
Reprezentanții COTAR protestează în fața Guvernului, cerând o ordonanță de urgență pentru eliminarea pirateriei din transport. Reprezentanții transportatorilor solicită autorităților scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat și a tuturor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România și neautorizat conform legislației în vigoare.
În plus, aceștia cer scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitații și nu au câștigat dreptul de a le opera. Totodată, COTAR solicită anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a decis introducerea RATB pe toate traseele dintre București și Ilfov care au fost scoase la licitație și câștigate, apoi operate, conform legii, de transportatorii privați.
Potrivit sursei citate, CGMB comite astfel două abuzuri majore, făcând concurență neloială transportatorilor privați care au investit peste 25 de milioane de euro în afacerile pe care le pune acum în pericol și prin decizia de a subvenționa din banii bucureștenilor transportul din Ilfov. – foto:Digi24.ro