Acasă Economie Primarii pot compensa datoriile către furnizori cu datoriile furnizorilor la bugetul de...

Primarii pot compensa datoriile către furnizori cu datoriile furnizorilor la bugetul de stat sau asigurări sociale

DISTRIBUIȚI

Guvernul prelungește, până la 19 decembrie 2024, termenul pentru aplicarea facilităților fiscale stabilite prin OUG 107/2024 (anularea unor debite restante și penalități).

Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de facilitate rămâne 25 noiembrie, dar se prelungește termenul pentru depunerea cererii şi plată până la 19 decembrie.

Cei care nu depun notificarea pot beneficia de facilități dacă achită integral sumele datorate până la 19 decembrie 2024. În acest caz, banii aferenți penalităților vor fi restituiți ulterior.

OUG 107/2024 prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori – persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.

Până la 19 noiembrie 2024, un număr de 149.589 contribuabili au depus Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, sau Cererea de anulare a unor obligații bugetare.

Separat de acestea, se asigură și cadrul legal necesar achitării plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, la data de 31 octombrie 2024 exclusiv prin mecanismul SWAP, întrucât acesta presupune efectuarea de tranzacții simultane, având ca destinație finală același buget din care au fost sumele alocate inițial.

Astfel, primarii pot compensa datoriile către furnizori cu datoriile furnizorilor la bugetul de stat sau asigurări sociale.

La rectificarea bugetară stabilită prin OUG 113/2024 din sumele defalcate din TVA s-au alocat 1,2 miliarde de lei pentru restanțele UAT-urilor, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local şi a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale la data de 31 august 2024, raportate potrivit legii, rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat și bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here