Acasă Economie PRIMĂRIILE VOR SPRIJINI FINANCIAR SPORTIVII DE PERFORMANȚĂ

PRIMĂRIILE VOR SPRIJINI FINANCIAR SPORTIVII DE PERFORMANȚĂ

DISTRIBUIȚI

Guvernul oferă autorităţilor locale posibilitatea de a plăti sportivilor legitimaţi în cadrul unui club sportiv indemnizaţii din bugetul lor. Noile modificări dau mână liberă consiliilor locale să stabilească ce sume pot fi alocate sportivilor. 

În ultimii ani, problema finanţării cluburilor sportive cu bani publici a fost una intens discutată. În special cazuri precum cel al CSU Craiova au atras şi mai mult atenţia asupra fenomenului finanţării cluburilor de fotbal din bani publici. De asemenea, cazuri similare se petrec şi la alte cluburi de fotbal din prima ligă fotbalistică naţională, precum Petrolul Ploieşti, CSMS Iaşi, Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna ş.a.m.d.

Un nou proiect de Hotărâre de Guvern aflat în consultare interministerială prevede posibilitatea ca sportivii legitimaţi la cluburile sportive (inclusiv cele de fotbal) susţinute din bugetele locale să primească indemnizaţii din bani publici. ”Sportivii de performanţă, legitimaţi în cadrul unui club sportiv, finanţat de la bugetul local, pot primi o indemnizaţie sportivă stabilită prin hotărâre a consiliului local, în funcţie de sumele alocate de la bugetul unităţii administrativ-teritoriale”. Proiectul este semnat de viceprim-ministru, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Nicolae Dragnea, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi a primit aviz favorabil din partea ministrului Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea şi din partea ministrului Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc.

În România, sute de cluburi din toate ramurile sportive sunt susţinute direct sau indirect de autorităţile locale, însă cei mai mulţi bani au fost atraşi de cluburile de fotbal. În ligile inferioare aproape toate cluburile sunt susţinute de autorităţile locale cu bani publici. În condiţiile noii modificări, sportivii vor putea fi remuneraţi direct de primării, posibilitate care nu era prevăzută de vechea legislaţie. Până acum, primăriile s-au ascuns în spatele unor patroni paravan.

Dacă problema finanţării proiectelor de infrastructură sportivă poate fi asociată direct de cluburile de sportive şi tratate chiar ca investiţii de interes public, cum a fost cazul Arenei Naţionale din Capitală, care a costat aproximativ 234,5 milioane de euro, finanţarea directă a cluburilor însemnând indemnizarea sportivilor este o altă problemă. Indemnizarea cu bani a sportivilor a fost posibilă doar în cazul celor care obţin rezultate excepţionale la marile competiţii internaţionale (prevedere valabilă pentru toate ramurile sportive). Problema salariilor plătite de primării pentru angajaţii cluburilor de fotbal a fost şi mai atent discutată atunci când s-a aflat că salariul fostului antrenor al Petrolului Ploieşti din 2011, Valeriu Răchită, de 10.000 de euro lunar, era decontat de Primăria Ploieştiului, printr-un acord de asociere cu clubul de fotbal. Cazul Petrolul Ploieşti a atras atenţia DNA deoarece autorităţile locale nu aveau voie să sprijine astfel de cheltuieli, scrie Curierul Național.

Implicarea primăriilor în cadrul cluburilor de fotbal este facilitată de noile modificări, ceea ce va permite finanţarea acestora, fără a putea fi contestată în vreun fel implicarea directă a autorităţilor locale. Modificările vin într-un moment în care problemele privind acest fenomen au fost tot mai des dezbătute şi într-o perioadă în care oamenii de afaceri din mediul privat nu sunt interesaţi să investească în sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here