Acasă Politic Prioritatea unei generații: Codul electoral

Prioritatea unei generații: Codul electoral

DISTRIBUIȚI

Revizuirea și îmbunătățirea constantă a legislației electorale trebuie să reprezinte un imperativ în societățile democratice moderne. Votul reprezintă cea mai puternică unealtă prin care cetățenii își pot sancționa direct și imediat reprezentanții aleși. O reformă imparțială și justă a legislației electorale este oportună în perioada contemporană întrucât, cu fiecare scrutin desfășurat, se pot observa anumite carențe și lacune, care îngreunează întregul proces, dar și actorii electorali.

”Ne aflăm la mai bine de doi ani de zile de la ultimele alegeri și ne mai rămâne un timp limitat pentru a face schimbarea de care avem cu toții nevoie. În acest sens, alături de colegii mei, am depus un proiect de Cod electoral, prin care se dorește unificarea și armonizarea legislației electorale, pentru o imagine mai clară și accesibilă pentru toți cetățenii”, a declarat Simina Tulbure, deputat de Diaspora.

 Printre măsurile punctuale ale proiectului se regăsesc: scăderea numărului total de parlamentari și creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, facilitarea dreptului de vot al cetățenilor români cu reședința în afara țării, un număr de minimum 40% dintre candidați să fie femei pe locurile eligibile, creșterea și facilitarea accesibilității la vot pentru persoane cu dizabilități, alegeri în două tururi pentru primari și președinți de consilii județene.

Este necesar ca reprezentarea corectă a Diasporei să fie o prioritate. În prezent, potrivit unor estimări neoficiale, circa 8 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării – aceștia sunt reprezentați de doar 6 parlamentari.

De asemenea, numărul de femei parlamentar trebuie să crească în mod accelerat și sustenabil, mai ales că tabloul politic actual ne arată o imagine dezolantă a reprezentării acestora: din 466 de senatori și deputați, doar 82 sunt femei, însumând un procent de doar 17,59%.

Așadar, cu toate că istoria arată că traseul legislativ este unul tumultos, vociferarea pe subiect depășind cadrul acțiunilor concrete și atât de necesare, noi suntem încrezători că liderii politici vor înțelege necesitatea unei reforme electorale, în special, pentru binele și confortul cetățenilor pe care îi reprezintă. Avem credința că alegerile din 2024 vor reprezenta un reper în istoria electorală românească, desfășurându-se în mod transparent, onest și incluziv, spune deputat neafiliat Simina Geanina Daniela Tulbure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here