Acasă Economie Priorităţi ale sistemului energetic național

Priorităţi ale sistemului energetic național

DISTRIBUIȚI

“În cursul lunii iunie vom finaliza evaluarea şi semnarea contractelor pentru cei aproape 3 GW de energie regenerabilă, solar şi vânt, prin PNRR, pentru că a fost o suprascriere de proiecte. Ne dorim ca până în 2027 să avem 10 GW de energie regenerabilă”, a declarat Virgil Popescu, la Forumul Energiei 2023.

În paralel, ministrul Energiei doreşte ca, împreună cu ANRE, să discute cu toţi distribuitorii în aşa fel încât să fie prioritizate investiţiile acestora pentru a putea prelua în sistemul de distribuţie de energie electrică cât mai multă energie regenerabilă. “Prosumerii au crescut foarte mult şi este un lucru extraordinar de bun. Într-o informare a Transelectrica, care ne-a venit ieri, vorbim de aproape 660 de MW instalaţi de prosumeri în reţea. Gândiţi-vă, de la modificarea legislaţiei, din decembrie 2021, pe care am făcut-o, practic este o explozie – şi este un lucru îmbucurător. Oamenii au înţeles că a deveni prosumer este un lucru extraordinar, îţi scad costurile şi 660 de MW puşi în 2 ani de zile, practic cu bucăţele mici, cu cantităţi mici de producţie de energie electrică, este un lucru foarte bun”, a mai spus Virgil Popescu, la conferința Financial Intelligence.

”Este nevoie de investiții în sistemul de transport. (…) Cablul de curent continuu care va străbate România de la est la vest va trebui să devină prioritatea Nr. 1 pentru sistemul național de transport. Suntem în discuții cu partenerii europeni și cu parteneri emiratezi pentru a porni acest proiect. (…) În paralel, îmi doresc să avem discuții împreună cu ANRE cu distribuitorii în așa fel încât să prioritizăm investițiile pentru a putea prelua în sistemul de distribuție de energie electrică cât mai multă energie regenerabilă”, a spus Popescu.

De asemenea, ministrul a vorbit despre trecerea la faza doi a proiectului de la Doicești și despre lansarea în producție, în acest an, a produselor cu ciclu lung de fabricație. ”Ne dorim să intrăm în linie dreaptă, să finalizăm contractele de UPC, în așa fel încât reactoarele modulare și reactoarele de la Cernavodă să intre în graficul final 2028-2029-SMR-uri, 2030-2031- unitatea 3 și unitatea 4”, a mai afirmat ministrul Energiei.

 

2 COMENTARII

  1. […] “În cursul lunii iunie vom finaliza evaluarea şi semnarea contractelor pentru cei aproape 3 GW de energie regenerabilă, solar şi vânt, prin PNRR, pentru că a fost o suprascriere de proiecte. Ne dorim ca până în 2027 să avem 10 GW de energie regenerabilă”, a declarat Virgil Popescu, la Forumul Energiei 2023. În paralel, ministrul […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here