Acasă Economie Prioritățile Președinției poloneze la Consiliul UE

Prioritățile Președinției poloneze la Consiliul UE

DISTRIBUIȚI

În primul semestru al anului 2025 Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi preluată, pentru a doua oară, de Polonia.

Prioritatea generală a Președinției poloneze va fi securitatea europeană (externă, internă, informațională, economică, energetică, alimentară și de sănătate), educația având un rol foarte important de jucat în privința securității sociale.

În domeniul militar, Președinția poloneză va sprijini intensificarea pregătirii pentru apărare pe baza cheltuielilor militare sporite, a unei industrii de apărare mai puternice și a remedierii lacunelor în capacitatea de apărare, pornind de la o dezbatere aprofundată privind finanțarea apărării în UE.

În cadrul infrastructurii cheie cu dublă utilizare, accentual va fi pus de East Shield și Baltic Defense Line.

În cee ace privește securitatea internă, președinția poloneză va aborda provocările migrației și securității la frontierele externe ale UE, reducea migrației ilegale, întărirea politicii de returnare și funcționarea spațiului Schengen.

De asemenea, vor fi abordate amenințările hibride, în special instrumentalizarea migrației.

Printre obiectivele anunțate de președinția poloneză figurează consolidarea coordonării în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și îmbunătățirea capacitatea UE de a preveni și a atenua efectele acțiunilor ostile în spațiul cibernetic.

Vor fi avute în Vedere și provocările legate de schimbările tehnologice rapide, tranziția energetică și climatică, precum și tensiunile geopolitice. Este necesară aprofundarea pieței unice, eliminarea barierelor din calea activității transfrontaliere, în special în sectorul serviciilor.

Va fi de asemenea importantă adoptarea de inițiative care îmbunătățesc accesul la capitalul privat pentru întreprinderile care doresc să se dezvolte și să investească.

Președinția poloneză anunță că va promova reducerea birocrației, îmbunătățirea mecanismelor de sprijin pentru industrie în domenii importante pentru securitate și construirea de avantaje economice, restabilirea unei concurențe loiale pentru industria UE pe arena globală.

Securitatea energetică a UE se referă și la asigurarea faptului că cetățenii și întreprinderile au acces la energie în cantități suficiente și la un preț accesibil, prin urmare vor fi promovate acțiuni care vizează o retragere completă din importurile de surse de energie rusești.

Acesta se referă la măsuri pentru reducerea prețurilor la energie în UE și revizuirea cadrului de securitate energetică al UE pentru a spori securitatea fizică și cibersecuritatea infrastructurii energetice din UE și din vecinătatea acesteia și pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru dezvoltarea fiecărei energii curate.

Președinția poloneză se va strădui să modeleze o politică agricolă comună puternică, care să sprijine fermierii și dezvoltarea zonelor rurale. Politica ar trebui să încurajeze, mai degrabă decât să forțeze, fermierii să ia măsuri pentru protejarea mediului și să arate beneficiile combaterii și prevenirii efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile și secetele.

În domeniul sănătății, președinția poloneză se va concentra pe transformarea digitală a asistenței medicale și nevoia de a îmbunătăți securitatea medicamentelor din UE, cu un accent deosebit pe perspectiva pacienților. Un rol cheie îl vor avea diversificarea lanțurilor de aprovizionare cu medicamente și sprijinul pentru producția acestora în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here