Acasă Politic Problema dublei cetățenii, ridicată de românii din Spania la întâlnirea cu ministrul...

Problema dublei cetățenii, ridicată de românii din Spania la întâlnirea cu ministrul Bogdan Aurescu

DISTRIBUIȚI

În contextul participării, în Spania, la lansarea formatului ”Valencia Trio”, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Valencia și Comunitatea Valenciană, la care au participat membri ai mediului asociativ românesc din Spania, studenți, profesioniști din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, polițiști, reprezentanți militari la structurile NATO din Spania și reprezentanți locali.

Au fost discutate aspectele de interes pentru comunitatea românească din regiune, inclusiv reformarea serviciilor consulare și creșterea sprijinului pentru păstrarea și promovarea culturii și identității românești.

Ministrul Aurescu a apreciat buna reputație a comunității românești din jurul Valenciei, care cuprinde peste 150.000 de cetățeni români, și care, prin gradul înalt de integrare și prin activitatea și profesionalismul lor, contribuie la dezvoltarea economică și socială a Regatului Spaniei, cât și la consolidarea relațiilor româno-spaniole în ansamblu.

Punctând susținerea concretă a autorităților române pentru comunitatea de cetățeni români din Regatul Spaniei, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat activitatea extrem de intensă a rețelei consulare românești din Spania, compusă în prezent din opt oficii consulare de carieră, care în cursul anului 2022 au procesat peste 182.330 servicii consulare, ceea ce înseamnă peste 15,5% din totalul de servicii consulare prestate de misiunile țării noastre la nivel global. De asemenea, din datele disponibile până la 21 mai, care arată că oficiile consulare românești din Spania au procesat deja peste 72.500 servicii consulare, a apreciat că tendința de creștere a numărului de servicii consulare se va menține în continuare.

Ministrul Aurescu a prezentat demersurile ample de reformă a activității consulare, demarate în anul 2020, având ca direcții prioritare extinderea și modernizarea rețelei de oficii consulare, digitalizare extinsă, debirocratizare și perfecționare profesională continuă a personalului consular. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că acest proces a generat deja o serie de rezultate importante, referindu-se în mod special la sistematizarea și reorganizarea activității de planificare a consulatelor itinerante, modernizarea infrastructurii tehnice a Call-Center-ului consular și creșterea numărului de operatori, simplificarea platformei e-consulat.ro și debirocratizarea, începând cu renunțarea la fotocopiile obligatorii la prestarea serviciilor consulare, până la expedierea prin curier a pașapoartelor și altor documente, eliberarea pe loc a unor documente din categoria actelor notariale (procuri, declarații, legalizări, certificări), stare civilă (înscriere acte de stare civilă) sau documente de călătorie (titlu de călătorie, pașaport temporar) și, într-o perspectivă apropiată, prestarea electronică a anumitor servicii consulare.

De interes pentru membrii comunității românești din Valencia este finalizarea demersurilor formale privind înființarea Consulatului General al României la Valencia și continuarea celor specifice pentru operaționalizarea oficiului consular în vederea facilitării accesului mai larg al cetățenilor români din această zonă la servicii consulare.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanța acordată de Ministerul Afacerilor Externe dezideratului comunității românești din Regatul Spaniei privind posibilitatea de a obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română, subliniind deschiderea arătată de Guvernul spaniol în cadrul Ședinței comune de Guvern ce a avut loc la 23 noiembrie 2022, la Castellon de Plana, în prezent fiind demarate discuțiile tehnice dintre cele două ministere de externe, în urma discuțiilor avute de ministrul român de externe cu omologul spaniol.

Discuțiile au evidențiat oportunitatea și utilitatea menținerii unui dialog constant între Ambasada României la Madrid, rețeaua de oficii consulare din Spania și comunitatea românească, pentru a răspunde cât mai eficient solicitărilor și intereselor românilor din Regatul Spaniei.

La rândul lor, reprezentanții comunității românești au prezentat o serie de probleme pe care le întâmpină și pentru care au solicitat sprijinul autorităților române.

 

2 COMENTARII

  1. […] În contextul participării, în Spania, la lansarea formatului ”Valencia Trio”, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Valencia și Comunitatea Valenciană, la care au participat membri ai mediului asociativ românesc din Spania, studenți, profesioniști din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, polițiști, reprezentanți militari la structurile NATO din Spania […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here