Astra Rail Industries, companie construită de germanul Thomas Manns pe structura fabricilor Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag Caracal şi controlată din 2017 de gigantul Greenbrier, va închide fabrica de la Arad și va trimite în șomaj angajații. Procedura de concediere colectivă va începe la sfârşitul lunii iunie, iar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost deja notificată. Producția va continua însă în celelalte două unități din Caracal şi Drobeta Turnu Severin. Vestea oficială vine la o lună de când ZF a scris că surse din piaţă indicau la acea vreme trimiterea angajaţilor în şomaj ethnic.
“Datorită provocărilor dificile şi accelerate de pe piaţa locală, compania Greenbrier România intenţionează să îşi înceteze operaţiunile de producţie, desfăşurate la fabrica din Arad. Această decizie a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaţionale în creştere prin comparaţie cu celelalte fabrici, dar şi constrângerile logistice legate de vechimea unităţii şi de mediul urban”, au transmis oficialii într-un comunicat de presă. Surse din piaţă anticipau în luna martie o posibilă anulare a unei comenzi de vagoane din SUA, care devenea necompetitivă odată cu creşterea taxelor vamale de către SUA.
Potrivit datelor pentru 2023, Astra Rail Industries şi-a majorat cu 12% numărul angajaţilor la aproape 2.300 de salariaţi, iar afacerea crescuse cu 50% la 1,2 miliarde de lei.
Cele trei fabrici, care se întind pe 357.000 de metri pătraţi, au o capacitate de producţie de 5.000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa, potrivit ultimelor date. Fabricile produceau pentru clienţi din Europa de Vest în condiţiile în care în România nu există cerere.
În 2016, gigantul american Greenbrier, controlat de coloşi financiari precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch, a preluat pachetul majoritar al Astra Rail, într-o tranzacţie de 60 de milioane de euro.
Compania Astra Rail Industries a fost construită de germanul Thomas Manns, un antreprenor foarte discret, pe structura fabricilor Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag Caracal.
Sub conducerea lui, afacerile fabricilor au crescut faţă de 2012 când se prăbuşise businessul, ajungând la 600 mililoane de lei în 2015 şi peste 700 de milioane de lei în 2016, producţia fiind stimulată de comenzi din Austria, Franţa sau Marea Britanie. Investitorul german Thomas Manns a preluat fabricile în 2012 şi le-a relansat pe piaţa europeană. Cele trei fabrici au trecut printr-un punct critic în 2011, când făceau parte din grupul International Railway System, condus de Cristian Burci, an în care au intrat în insolvenţă.
A urmat vânzarea unităţilor de producţie. În vara lui 2012, grupul de bănci format din RBS Bank, ING, Citibank Europe şi Piraeus Bank, care finanţase cu 120 milioane de euro dezvoltarea fabricilor lui Burci, a negociat cu Thomas Manns vânzarea fabricilor. Transferul activelor principale ale celor trei fabrici a venit la pachet cu asumarea parţială a datoriilor şi intrarea băncilor creditoare ca acţionari minoritari, potrivit datelor din 2012.
Astra Rail Industries este cel mai mare jucător de pe piaţa românească de material rulant, pe care concurează şi jucători ca Alstom Transport, Astra Vagoane Călători Arad (Valer Blidar) sau Softronic Craiova (producţie de locomotive).
Absenţa unor politici care să încurajeze producţia locală şi orientarea către produse de fabricaţie străină a dus la dispariţia fabricilor locale, unităţile de producţie care au rămas (de vagoane, tramvaie) fiind nevoite să caute business în străinătate pentru a ţine în funcţiune liniile de producţie.
Potrivit avocatului Doru Șupeală, care citează surse din interiorul firmei, compania din Arad urmează să dispară definitiv, fiindcă este localizată într-o zonă a orașului cu un foarte bun potențial imobiliar, terenul urmând să fie vândut pentru dezvoltări rezidențiale. ”Acum o lună, anunțam că a avut loc un protest spontan în fabrica de la Arad, cauzat de vestea amânării celui mai important contract comercial al fabricii. Clienții francezi și germani care făcuseră o comandă valoroasă de vagoane pentru transport de sare au decis să amâne lansarea în producție a acestui contract. Este foarte posibil ca decizia de închidere definitivă a fabricii din Arad să fie efectul politicilor economice ale guvernului american, condus de Donald Trump. Războiul economic și fiscal declanșat de Trump contra întregii lumi civilizate se transformă astfel în tragedie pentru sutele de muncitori arădeni, oameni cu înaltă calificare și experiență în sudură și producția de material rulant. La fabrica din Arad lucrau cei mai buni specialiști în sudură ai firmei, iar angajații de la fabricile din Severin și Caracal veneau la Arad pentru școlarizare și specializare. În Arad mai există o fabrică de vagoane și tramvaie, controlată de un proprietar român, care funcționează foarte bine și ar putea să angajeze o parte a muncitorilor concediați de americani”, a scris acesta pe rețeaua Linkedin.
[…] Astra Rail Industries, companie construită de germanul Thomas Manns pe structura fabricilor Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag Caracal şi controlată din 2017 de gigantul Greenbrier, va închide fabrica de la Arad și va trimite în șomaj angajații. Procedura de concediere colectivă va începe la sfârşitul lunii iunie, iar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de […] Citeste mai mult […]