Acasă Politic Probleme mari pentru Putere la votul din Camera Deputaților

Probleme mari pentru Putere la votul din Camera Deputaților

DISTRIBUIȚI

Cu toate că ar fi trebuit să fie votată miercuri, votul final pentru noua lege a pensiilor a fost amânat. Decizia a fost anunţată de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaților. Motivul oficial: raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul pemananet. Iordache a decis că dezbaterile şi votul final vor avea loc săptămâna viitoare. Totul, în condiţiile în care PSD şi ALDE nu mai deţin majoritatea în Cameră, iar un vot pe lege ar putea reprezenta un posibil eşec.

Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere.

Printre amendamentele aduse în comisie la legea pensiilor se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptaţi”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate la legea pensiilor se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Așadar, putera are probleme mari în Camera Deputaților, acolo unde a pierdut oficial majoritatea. Coaliția PSD-ALDE are 163 de deputați, iar majoritatea este de 165.

În ședința de miercuri ar fi trebuit să intre la vot și Legea evaziunii fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here