Procurorii au anunțat, luni, că vor continua protestele, după ce Camera Deputaților a adoptat legea privind pensiile speciale.
În cadrul unei întâlniri la Parchetul General, la care au participat procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și procurori din țară, s-a decis continuarea protestelor și vorbesc chiar de ”adoptarea unor forme mai severe de protest”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.
Temele întâlnirii au fost centrate pe stadiul discuțiilor purtate cu reprezentanții celorlalte autorități ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților.
În cursul discuțiilor, s-au subliniat „aspecte referitoare la modificările arbitrare ale condițiile de pensionare a procurorilor și judecătorilor, de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar după anul 1990”.
„Reiterăm, pe această cale, faptul că magistrații-procurori nu resping ideea adoptării unei legislații privind sistemul de pensii, exprimându-și deja acordul cu privire la o serie de modificări propuse, precum necesitatea ca pensia să nu depășească salariul în plată, necesitatea existenței unei vechimi efective în magistratură și a unei perioade reduse în celelalte profesii asimilate etc.
În același timp însă, aplicarea intempestivă și fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncționalități majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”, se arată în comunicat.
Conform acestuia, în prezent, există deja peste 20 de parchete de pe lângă judecătorii care funcționează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit, activitatea desfășurându-se la cote de avarie, prin delegarea provizorie a câte unui procuror de la alte unități de parchet.
De asemenea, și la nivelul parchetelor superioare situația este la fel de dramatică, existând 3 parchete de pe lângă tribunal care funcționează cu 1-2 procurori, la o competență teritorială aferentă unui județ.
Reprezentanții sistemului judiciar susțin că au propus mai multe variante de amendament, concepute pe baza unor date tehnice aprofundate, care aveau aptitudinea de a corespunde atât necesității operării unor modificări la regimul pensiei de serviciu, cât și imperativului asigurării unei normale funcționări a sistemului judiciar.
Proiectul de lege adoptat de deputați prevede calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Printre modificările adoptate se numără prevederea prin care magistrații se pot pensiona la 55 de ani, după 25 de activitate și nu la 60 de ani cum prevedea proiectul inițial depus de ministrul Muncii Marius Budăi și adoptat în prima camera de către Senat.
[…] Procurorii au anunțat, luni, că vor continua protestele, după ce Camera Deputaților a adoptat legea privind pensiile speciale. În cadrul unei întâlniri la Parchetul General, la care au participat procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și procurori din țară, s-a decis continuarea protestelor și vorbesc chiar de ”adoptarea unor forme mai severe de protest”, se arată […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]