În perioada ianuarie-septembrie 2024, autoritățile române de frontieră au descoperit 479 de situații în care bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate urmau să intre în țară. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre produse cosmetice şi de parfumerie, îmbrăcăminte şi lenjerie și încălțăminte. De asemenea, a fost descioperit și un număr semnificativ de jucării contrafăcute sau articole de marochinărie, ochelari de soare sau accesorii pentru telefoane (căşti, huse, încărcătoare).
Valoarea totală a acestor obiecte este estimat la peste 219 de milioane lei. Produsele au fost ridicate de polițiștii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.
Rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:
- China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii vamali. Destinatarii acestor bunuri sunt firme care, în general, au administratori cetăţeni români sau chinezi.
- Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite la graniţa cu Bulgaria – PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Călăraşi, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Ele sunt ascunse în mijloace de transport (autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme), printre alte bunuri transportate legal. În cele mai multe cazuri, la Giurgiu au fost descoperite produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.
În cazul produselor aduse din China prin porturile maritime, cel mai frecvent falsificate sunt produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile.
[…] În perioada ianuarie-septembrie 2024, autoritățile române de frontieră au descoperit 479 de situații în care bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate urmau să intre în țară. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre produse cosmetice şi de parfumerie, îmbrăcăminte şi lenjerie și încălțăminte. De asemenea, a fost descioperit și un număr […] Citeste mai mult […]