Direcția Siguranță Școlară, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică, a inițiat proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar, la data de 30 ianuarie a.c., pentru a marca Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, prin lansarea concursului național de realizare a unor materiale informative, destinate prevenirii violenței psihologice – bullying, sub mesajul „Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”
Acesta a avut ca perioadă de implementare cel de-al doilea semestru al anului școlar 2021 – 2022 și s-a adresat elevilor de gimnaziu din unitățile de învățământ în care au fost sesizate, în ultimii 5 ani, cele mai multe fapte comise cu violență, în scopul eficientizării modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice – bullying.
Consolidarea colaborării interinstituționale în domeniul sesizării și intervenției în situațiile de violență fizică și psihologică – bullying ce se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar, creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale și eficientizarea modului de asigurare a pazei unităților de învățământ implicate în proiect au fost obiectivele acestui proiect.
Fiecare unitate teritorială de poliție a elaborat analiza infracționalității sesizate în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ din zona de competență, în vederea identificării acelora în care s-au înregistrat cele mai multe evenimente comise cu violență.
Astfel, au fost desfășurate activități precum participarea la ședințele Comisiilor pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, respectiv la cele ale Grupurilor de acțiune antibullying.
De asemenea, polițiștii au realizat instruirea membrilor și a profesorilor – diriginte la clasele de gimnaziu, cu privire la prevederile legislației incidente domeniului și obligația sesizării cazurilor de agresiune cunoscute, precum și instruirea cadrelor didactice implicate în asigurarea serviciului pe școală și a personalului de pază a unităților de învățământ, cu privire la reglementările legislative incidente domeniului și principalele concluzii ce rezultă din analiza evenimentelor înregistrate, pentru identificarea măsurilor care pot contribui la prevenirea acestora.
De asemenea, au fost promovate materiale de suport, elaborate în scopul creșterii gradului de siguranță în unitățile de învățământ, în cadrul activităților preventive derulate de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române.
Proiectul s-a adresat către 29.394 de elevi și s-a desfășurat în 169 de unități de învățământ preuniversitar, selectate ca urmare a evoluției situației operative și a problematicii înregistrate la inspectoratele școlare județene.
Au fost derulate 2.131 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs cu elevii, fiind identificați 614 elevi în situații de risc. Elevii au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.
Au fost desfășurate 217 ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte, 176 de instruiri ale membrilor Comisiilor pentru acțiune antibullying, fiind realizate 35 de informări adresate direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului.
În continuare, la nivel național, polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.