Acasă Economie Proiecte necesare Regiunii București-Ilfov, în atenția Comisiei Europene pentru finanțare

Proiecte necesare Regiunii București-Ilfov, în atenția Comisiei Europene pentru finanțare

DISTRIBUIȚI

Președintele Marian Petrache împreună cu echipa Consiliului Județean Ilfov au avut, la 11 octombrie 2018, o întâlnire, la București, cu Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România din cadrul DG Regio și echipa care l-a însoțit în România, reprezentanții POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și ai Primăriei Capitalei. Discuțiile au vizat deblocarea unor proiecte cu fonduri europene și prezentarea altor proiecte care pot beneficia de finanțare europeană.

Întâlnirea a fost organizată în urma vizitei de lucru a echipei CJ Ilfov de la Bruxelles, din 19 septembrie 2018, unde oficialii ilfoveni au discutat cu Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională, și Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România din cadrul DG Regio. La ambele întâlniri, Marian Petrache a cerut sprijin pentru deblocarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov – prin POIM, proiect care include investiții de 342,8 milioane de euro în infrastructura de apă și apă uzată în 22 de localități din Ilfov.

Marian Petrache: ”Apreciem că reprezentanții Comisiei Europene au venit la București pentru a analiza și căuta soluții pentru accelerarea procesului de evaluare și de contractare. Am insistat pe proiectul legat de apă-canal și credem că întâlnirea aduce mai aproape momentul în care vom începe implementarea proiectului”.

Transportul integrat București-Ilfov a reprezentat o altă temă importantă a întâlnirii. Achiziționarea a 160 de autobuze electrice pentru completarea flotei Societății de Transport București, a operatorului pe zona Chitila – Mogoșoaia și a operatorului orașului Voluntari va fi realizată cu fonduri europene nerambursabile. Cea mai mare parte din fonduri va fi accesată prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București- Ilfov, din care fac parte CJ, primăriile din Ilfov și Primăria Capitalei.

Conducerea CJ Ilfov și-a reafirmat disponibilitatea pentru realizarea unui proiect integrat la nivel regional București-Ilfov pentru gestionarea deșeurilor, idee susținută și de reprezentanții Comisiei Europene.

La întâlnire s-au reluat și aprofundat discuțiile despre posibilitățile de finanțare a Parcului Științific de la Măgurele (Magurele Science Park – MSP), despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Ilfov și proiectul-pilot privind monitorizarea calității aerului, dar și despre alocarea financiară din fonduri Ssructurale pentru Regiunea București- Ilfov. Oficialii CJ Ilfov au cerut realocarea unor fonduri europene către Regiunea București-Ilfov pentru proiectul MSP și proiectele de reabilitare și modernizare a drumurilor județene.

Carsten Rasmussen consideră că este normală și necesară dezvoltarea MSP, în contextul facilității de cercetare majoră a ELI-NP, finanțată deja de Uniunea Europeană și apreciază colaborarea CJ Ilfov cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții în proiectul Magurele Science Park, piatra de temelie a Laser Valley. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here