Primăria Capitalei vrea să deconteze, până la 500 de lei pe lună, combustibilul folosit de locuitorii din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școală.
Motivul oficial invocat: decongestionarea traficului din oraş, potrivit unui proiect de hotărâre de consiliu general. Sumele necesare vor fi suportate de la bugetul local al Primăriei Capitalei, dar nu este prezentat impactul unei eventuale astfel de măsuri.
“Stimularea prin decontarea combustibilului in valoare de pana la 500 lei lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinții elevilor unităților de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiului București, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare București-Ilfov pot folosi în comun autoturismul proprietate personală în vederea transportului copiilor, la instituțiile de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiului București, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot”, se arată în proiectul de hotărâre.
Traficul din Capitală s-ar reduce cu 25% dacă administrația locală include serviciile de car-sharing, carpooling şi bike-sharing în planurile de mobilitate urmană, potrivit raportului.
Potrivit raportului de specialitate, la sfârşitul anului trecut, în România erau în circulație aproape șase milioane de autoturisme înmatriculate, în Bucureşti fiind 17,6 la sută dintre ele, iar în Ilfov – 2,21 la sută.
În perioada 2014-2017, numărul de maşini înmatriculate în această regiune a crescut, în special în Ilfov.
Așadar, proiectul nu menționează criteriile de încadrare pentru a beneficia de acești bani și nici modalitatea de controlare a modului de alocare a subvenției. Singurul detaliu este faptul că se va aplica zonei metropolitane București-Ilfov.
Pe de altă parte, proiectul prevede și realizarea unui sistem al Primăriei de car sharing, dotat cu autoturisme electrice, proiect similar cu cele existente în alte capitale europene. Dacă proiectul ar fi realizat, cetățenii pot utiliza mașinile primăriei în baza unui abonament. În plus, Primăria vrea și cumpărarea de microbuze școlare pentru elevii din ciclul primar și secundar, precum și achiziționarea de biciclete electrice. Aceste trei proiecte nu au bugete alocate.