Ministrul de Interne român Cătălin Predoiu și omologul bulgar Kalin Stoianov au semnat joi, la Sofia, în prezența comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, Protocolul bilateral de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Bulgaria și Guvernul României privind cooperarea polițienească transfrontalieră în materie penală, care vizează cooperarea transfrontalieră a polițiilor din cele două state, inclusiv pentru scăderea migrației ilegale.
Acest subiect este cel care nu a permis până acum nici României, nici Bulgariei, aderarea deplină la spațiul Schengen.
Cei doi miniștri de Interne au declarat în mai multe rânduri că verificările la frontierele terestre pentru România și Bulgaria ar trebui eliminate până la sfârșitul acestui an.
În cadrul conferinței de presă comune, comisarul Johansson a vorbit despre aderarea „meritată și bine așteptată” a României și Bulgariei la spațiul Schengen: „Este un moment important, care trebuie sărbătorit, dar nu suntem mulțumiți pentru că mai avem nevoie de decizii pentru ridicarea controalelor la granița terestră”, a spus aceasta, amintind de raportul privind Schengen adoptat de Comisia Europeană în urmă cu două zile și în care recomandă – pentru prima dată – stabilirea unei date clare pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre. „Acest lucru va fi discutat la viitorul Consiliu din iunie și știu că este, de asemenea, o prioritate pentru Președinția belgiană”, a adăugat comisarul Johansson.
Despre întâlnirea cu cei doi miniștri de Interne de joi la Sofia, oficialul european a spus că „au avut un dialog foarte bun în care ambii miniștri au prezentat progresele țărilor lor”. „Așa cum am văzut deja, România și Bulgaria sunt mai bine pregătite să îndeplinească întreg acquis-ul Schengen decât unele state membre Schengen”, a argumentat comisarul.
Comisarul Johansson a mai spus: „Avem o bună protecție a frontierelor externe Schengen, avem o bună cooperare cu țările terțe, nu în ultimul rând o cooperare foarte importantă cu Turcia, avem o cooperare foarte bună polițienească. […] Este impresionant să vedem toată această îmbunătățire” și a afirmat că este „o problemă foarte importantă pentru CE și pentru ea personal să vadă Bulgaria și România devenind membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen”. „Sunt destul de convinsă și foarte motivată să iau ultima decizie privind ridicarea controalelor la frontierele terestre cât timp sunt încă comisarul responsabil”, a spus Johansson.
Ministrul Cătălin Predoiu a reamintit că ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime pentru cele două țări a fost un proces care a durat peste un deceniu. ”Am realizat anul trecut un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea: granițele terestre, în 2024. Ambele țări sunt pregătite pentru asta, suntem pregătiți să o facem”, a adăugat Predoiu, cerând „finalizarea acestui proiect european”.
De asemenea, ministrul român a vorbit și despre discuțiile cu omologul bulgar privind „măsurile de integrare a eforturilor polițiștilor la frontieră, pe plan intern, pentru combaterea crimei organizate și a migrației ilegale”: ”Am luat măsurile necesare pentru a ne securiza granițele și granițele europene, pentru a aborda migrația ilegală și crima organizată transfrontalieră. Suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obținut anul trecut, dar suntem și aici pentru a ne organiza eforturile, pentru a ne continua munca pentru beneficiul cetățenilor noștri în 2024 până când vom ajunge la finalizarea acestui proiect european important, care este extinderea acquis-ului Schengen pentru toate granițele Bulgariei și României (….) Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson și restul statelor membre UE, ne vom atinge obiectivele în acest an. (…) Desigur, nimic nu este garantat, și acesta este motivul pentru care noi suntem la treabă. Este de datoria noastră să facem, din când în când, imposibilul posibil”.
La rândul său, ministrul Kalin Stoyanov a spus că aderarea la Schengen „este un pas extrem de important pentru cele două țări, pentru care lucrează din greu, consecvent și împreună de când au aderat la UE”. El a adăugat că vor continua să colaboreze și pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre, până la sfârșitul acestui an calendaristic.
”Ca buni vecini, împreună depășim dificultățile de pe parcurs. Cred că Bulgaria și România sunt un exemplu excelent de bună vecinătate”, a subliniat Stoyanov și a subliniat că atât cetățenii, cât și companiile, merită să beneficieze de „întreaga gamă a liberei circulații”.
El a subliniat că s-au intensificat lucrările de urmărire a grupurilor criminale pentru migrație ilegală, context în care s-a referit la dialogul cu Turcia.
El a mai spus că dialogul activ cu Austria ar trebui să continue la nivel politic și instituțional, deoarece acesta a rămas singurul obstacol în calea ridicării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria. „Vom arăta rezultatele, pe care sunt sigur că vom continua să construim”, a spus Stoyanov.
„Decizia de a ridica controalele la frontierele terestre este una politică și sper că va fi luată până la sfârșitul acestui an”, a spus Stoyanov.
[…] Ministrul de Interne român Cătălin Predoiu și omologul bulgar Kalin Stoianov au semnat joi, la Sofia, în prezența comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, Protocolul bilateral de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Bulgaria și Guvernul României privind cooperarea polițienească transfrontalieră în materie penală, care vizează cooperarea transfrontalieră a polițiilor din cele două state, […] Citeste mai mult […]