Acasă Politic Protestatarii au inceput sa ceara ce le trece prin cap

Protestatarii au inceput sa ceara ce le trece prin cap

DISTRIBUIȚI

protestPeste 10.000 de persoane s-au adunat și joi seara în București, chiar dacă Guvernul Ponta și-a depus mandatul. Protestatarii au cerut reformarea instituțiilor și a întregii clase politice, dar și demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. De asemenea, reprezentanții unor asociații au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educație, au scandat împotriva președintelui ANAF, Gelu Diaconu, au solicitat transparență totală pentru banii cheltuiți de la bugetul statului și au lansat mesaje ironice la adresa unor televiziuni de știri. S-a cerut Parlament cu 300 de membri, așa cum s-a votat la referendumul din 2009, însă imediat au apărut voci care au luat în derâdere mesajul. Nu au lipsit nici de această dată reprezentanți ai revoluționarilor din Decembrie 1989.

Au fost folosiți și copii pentru a transmite mesaje, iar cererile celor aflați în Piața Universității nu au avut caracter unitar. Copiii au spus că au ieșit în stradă întrucât ei sunt viitorul acestei țări. Mii de oameni au ieșit în stradă și în alte orașe ale țării.

Cinci organizații neguvernamentale au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă care conține o listă cu revendicări ale societății civile.  Este vorba despre un ”set de măsuri fezabile şi neutre politic, ce pot fi adoptate rapid (până la finalul anului) şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare”. Scrisoarea este semnată de reprezentanții ExpertForum, de cei ai Centrului Român pentru Politici Europene, Grupului pentru Dialog Social, Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate și Asociației Pro Infrastructură. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, anularea mandatelor primarilor şi consilierilor migratori sau înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă sunt doar câteva dintre revendicările reprezentanților societății civile.

Trebuie specificat faptul că cele cinci ONG nu reprezintă însă punctele de vedere ale majorității celor care doresc reformarea întregului sistem politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here