Acasă Politic PSD ar putea prelungi mandatelor aleşilor locali până în vara anului 2021

PSD ar putea prelungi mandatelor aleşilor locali până în vara anului 2021

DISTRIBUIȚI

În premieră, data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, aşadar de majoritatea PSD, şi nu prin hotărâre de guvern. Folosind pretextul pandemiei, PSD ar putea prelungi mandatelor aleşilor locali până în vara anului 2021, susţin surse politice pentru Adevărul.ro.

PNL îşi pune speranţele în CCR, instanţă dominată tot de PSD. Nici data alegerilor parlamentare nu e sigură.

Mandatele aleşilor locali (primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene şi consilieri judeţeni) expiră în luna iunie, după o domnie de patru ani. Din cauza pandemiei, Guvernul Orban a prelungit, prin ordonanţă de urgenţă, cu încă 6 luni mandatele aleşilor locali. Potrivit Constituţiei, orice ordonanţă de urgenţă ajunge în Parlament, unde e aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. În acest caz, OUG adoptată de Executiv pe tema mandatelor aleşilor locali a fost abandonată intenţionat în sertarele Senatului, acolo unde PSD are singur majoritate. În paralel, Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) şi Victor Ponta (ProRomânia) au venit cu un proiect de lege care a dublat ordonanţa de urgenţă a Guvernului, dar nu doar atât: a adus şi o modificare esenţială. Cvartetul PSD-UDMR-ALDE-ProRomânia a impus ca data alegerilor locale să fie stabilită, în premieră, de Parlament, prin lege organică. În ultimii 30 de ani, toate

Alegerile – locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale – au fost fixate de Executiv prin hotărâre de guvern. Cum justifică PSD această schimbare bruscă? ”Când în România începea criza de coronavirus, PNL vorbea de candidaţi la locale. Acum v-am luat o grijă. Stabileşte Parlamentul data alegerilor”, a spus, în plen, deputatul PSD Daniel Suciu, fost vicepremier în Guvernul Dăncilă. ProRomânia şi ALDE au susţinut demersul PSD, în condiţiile în care e foarte posibil ca la alegerile locale cele trei partide să candideze în alianţă. Iar UDMR oricum nu are nimic de pierdut. Calculele politice făcute de PSD sunt mult mai ample.

Surse din conducerea partidului au explicat pentru Adevărul care e miza. ”PNL va fixa data alegerilor locale în funcţie de sondaje. Dacă liberalii vor sta bine în vară, după ce trece criza, Orban va fixa alegerile locale în luna septembrie. Dacă nu, le va împinge în decembrie, în preajma alegerilor parlamentare. Deci PNL şi-ar fi creat un avantaj electoral prin stabilirea datei alegerilor locale. Noi am corectat acest lucru. Data scrutinului va fi stabilită de Parlament, nu de un guvern care stă cu ochii pe sondaje”, a spus unul dintre liderii social-democraţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here