Acasă Politic PSD le-a acoperit paguba de 2,6 milioane de lei candidaților la europarlamentare...

PSD le-a acoperit paguba de 2,6 milioane de lei candidaților la europarlamentare din banii de la stat

DISTRIBUIȚI

PSD a transferat săptămâna trecută candidaților la europarlamentare 2,6 milioane de lei. Anterior, partidul virase 800.000 de lei către Rovana Plumb. Măsura vine după ce AEP a decis să nu le returneze sumele cheltuite în campania electorală, din cauza unor probleme la semnăturile de pe documente.

Candidații PSD care au folosit finanțare privată în campania de la europarlamentare nu au rămas în pagubă. Partidul a avut grijă de ei, iar cheltuielile lor au fost acoperite tot cu bani publici, deși Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis că sumele cheltuite de PSD în campania de la europarlamentare nu vor fi decontate, din cauza unor nereguli pe documente. Printre beneficiari se numără și Claudiu Manda, care pierduse peste 430.000 de lei după europarlamentare.

Săptămâna trecută, din conturile partidului s-au transferat 2,6 milioane de lei către 20 de candidați care au contribuit cu bani la campania din luna mai.

Este pentru prima dată când un partid politic folosește banii din subvenția primită de la stat, pentru a-i trimite în conturile candidaților care nu au beneficiat de rambursare de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Această prevedere nu apare în legea privind finanțarea campaniilor electorale, printre destinațiile unde pot fi folosiți banii primiți lunar subvenție de la stat, de către partidele parlamentare.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că cei care așteptau banii de la partid au început să primească sms-uri de la bănci pe 11 decembrie. Intraseră sumele cheltuite la europarlamentare, după ce PSD încasase subvenția lunară de 11,97 milioane de lei. În 2019, în vistieria social-democraților au intrat aproape 144 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Cum a pierdut PSD rambursarea de la europarlamentare

Potrivit legii finanțării campaniilor electorale, votată în 2015, candidații care au venit cu bani de acasă pot cere rambursarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, dacă partidul pe care îl reprezintă a trecut de un prag electoral de 3%. Era și cazul PSD, care a reușit să ia peste douăzeci de procente la europarlamentare.

În campania PSD din luna mai, s-au folosit 28 de milioane de lei din subvenția încasată de partid. Acești bani nu se mai rambursează, deoarece au venit deja din bugetul de stat.

Guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență în luna februarie prin care subvenția primită de partidele politice poate să fie folosită în campaniile electorale. Erau ajutate astfel partidele parlamentare, deoarece doar ele primesc subvenția lunară.

Pentru campanii pot exista însă și finanțări private. Candidații PSD au venit de acasă cu 3,47 milioane de lei, fie că s-au împrumutat, fie că reprezintă economiile lor. Aceste sume sunt decontate ulterior de Autoritatea Electorală, dar există și un risc, pe care l-au descoperit candidații PSD. Legea spune că pentru a beneficia de rambursare, sumele trebuie să fie justificate, iar documentele depuse trebuie să fie în regulă.

AEP a stabilit prin două decizii, una în luată în luna augustcealaltă în luna septembrie, că PSD nu a respectat legea când a întocmit cererea de rambursare a sumelor de la europarlamentare. Problema a fost că documentele au fost semnate de fostul trezorier, Mircea Drăghici, iar partidul nu a putut demonstra ce calitate avea aceasta în momentul depunerii cererii de rambusare.

Cei 21 de candidați PSD au rămas astfel cu o pagubă de 3,47 de milioane de lei. Autoritatea Electorală a fost dată în judecată de partid, dar procesul va dura cel puțin câțiva ani.

În aceste condiții, candidații păgubiți au cerut partidului să lea dea sumele cheltuite. Viorica Dăncilă a blocat orice transfer al vreunei unei sume din conturile partidului până nu se termină campania pentru prezidențiale. Decizia luată în partid a fost ca din subvenția încasată în luna decembrie să fie plătită și această pagubă a candidaților de la europarlamentare. – sursa: https://romania.europalibera.org/a/psd-a-transferat-2-6-milioane-lei-bani-buget-candidati-europarlamentare/30326747.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here