Acasă Politic PSD nu primește decontul de la AEP pentru europarlamentare/PSD contestă decizia

PSD nu primește decontul de la AEP pentru europarlamentare/PSD contestă decizia

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze sumele cerute de PSD pentru campania de la europarlamentare, deoarece semnătura pe documente aparține fostului trezorier, Mircea Drăghici. PSD ceruse pentru rambursare 3,38 milioane de lei, iar luni va depune o contestație la decizia AEP.

Toate partidele și-au primit sumele cerute pentru rambursare după campania de la europarlamentare, cu o singură excepție: PSD. Social-democrații au solicitat pentru rambursare 3.380.634 de lei.

Problema a apărut pe documentele semnate la AEP de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care își dăduse însă demisia din această funcție la începutul lunii iunie.

Viorica Dăncilă a anunțat la finalul Comitetului Executiv al PSD din 5 iunie că Mircea Drăghici și-a dat demisia din funcția de trezorier, iar ea a luat act de această demisie.

Semnătura lui Mircea Drăghici a dus însă, în final, la nerambursarea sumelor cerute, deși Autoritatea Electorală Permanentă considera, în primă fază, că aceasta nu reprezintă o problemă.

Mircea Drăghici este urmărit în dosare penale, iar în cel referitor la subvenția primită de partid de la stat, din care a cumpărat o vilă în Pipera și un Mercedes, a fost trimis în judecată.

Potrivit surselor Europa Liberă, au existat tensiuni în cadrul AEP privind rambursarelor sumelor cerute de PSD. Europa Liberă a trimis în 26 iulie 2019 o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care a dorit să afle răspunsurile la următoarele întrebări:

  1. PSD a depus documentele pentru decontarea campaniei de la europarlamentare cu semnătura lui Mircea Drăghici?
  2. Mircea Drăghici avea la data depunerii documentelor calitatea oficială de trezorier al PSD?
  3. Se poate anula decontarea sumelor din campanie dacă documentele au fost depuse cu semnătura lui Mircea Drăghici, iar acesta nu mai era trezorier al PSD?

În răspunsul primit de Europa Liberă de la Autoritatea Electorală Permanentă în 30 iulie 2019 se preciza:

”Cererea de rambursare se întocmește și se depune de către mandatarul financiar coordonator, documentele depuse de mandatarul financiar fiind semnate de domnul Mircea Drăghici, ca reprezentant al formațiunii politice și mandatarul financiar. Din datele deținute de AEP, conform registrului fiscal al partidelor politice, din data de 17.04.2019 până la data de 17.07.2019, când formațiunea politică precizată, a transmis o adresă de înaintare prin care a a înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă de modificarea funcție de președinte și a funcției de trezorier , respectiv doamna Dăncilă Viorica și domnul Ștefan Mihu, instituția noastră nu a fost înștiințată de alte modificări.

Ținând cont de prevederile articolului 28 din legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, condițiile de invalidare sunt cele prevăzute de lege și nu de semnătura trezorierului”.

Practic, Autoritatea Electorală Permanentă susținea că semnătura lui Mircea Drăghici pe documentele depuse nu reprezintă o problemă. Situația s-a schimbat însă după acest răspuns.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, Mircea Drăghici a semnat actele pentru rambursarea sumelor în calitate de reprezentant legal, nu în cea de trezorier. Problema apare însă că el a semnat o hârtie din partea PSD pe 26 iunie, în timp ce PSD a trimis un alt document către Autoritatea Electorală Permanentă în care anunța că reprezentantul legal la acea dată era actualul președinte, Viorica Dăncilă.

La aproape o lună după răspunsul AEP pentru Europa Liberă, în Monitorul Oficial a apărut informația că Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu deconteze niciun leu din suma cerută de PSD pentru rambursare după campania de la europarlamentare.

Reacția PSD după decizia AEP

Trezorierul PSD, Ștefan Mihu, susține că a fost luat prin surprindere de decizia Autorității Electorale Permanente. ”Se pare că pe cererea de rambursare, cel puțin așa a considerat Autoritatea Electorală Permanentă, că una din cele două semnături nu era validă, respectiv cea a fostului trezorier, Mircea Drăghici. Dânsul, în acel moment era titular, deși își dăduse demisia verbală, până la alegerea mea pe 3 iulie. Dânșii ar fi trebuit să mai ceară niște lămuriri suplimentare, au cerut, le-am transmis și nu au mai luat în considerare nimic. Nu este nici o problemă, probabil este doar o problemă de timp, vom face contestație, luni se depune și rezolvăm problema. Dacă era o problemă că se găseau niște documente justificative care nu erau conform legii, era altceva, dar pentru acea semnătură, din contră, a mai fost o semnătură în plus. Asta e. E normal ca domnul Drăghici să își exercite funcția până când am fost ales eu, pe 3 iulie, că nu era să rămână vid în acea perioadă”, a declarat trezorierul PSD pentru Europa Liberă.

PNL a cerut pentru rambursare 6,95 de milioane de lei, iar USR a cerut 1,62 milioane de lei. Cea mai mare sumă cerută pentru rambursare a venit din partea Pro România, 16,99 milioane de lei, dar acest partid nu beneficiază de subvenția anuală. Celelalte partide au folosit subvenția în campanie, iar acești bani nu pot să fie decontați deoarece au fost primiți de la buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here