Unii parlamentari PSD nu susțin întrutotul deciziile pe care prim-ministrul Ilie Bolojan vrea să le ia și să și le asume în fața Parlamentului, chiar dacă partidul se află la guvernare.
Ariana Bucur, deputat PSD Brașov și fost inspector școlar general, citează datele statistice oficiale (INS) care arată că în perioada în care au existat programe de sprijin financiar (Bani de liceu, Bursa Profesională, iar din 2024-2025 – Bursa Tehnologică), rata abandonului școlar în filiera tehnologică a scăzut semnificativ, de la 5,4% în anul școlar 2014-2015 la 1,6% în 2022-2023.
Potrivit acesteia, bursele tehnologice au susținut participarea și implicarea elevilor la ore, la formare practică și stagii desfășurate în parteneriate cu operatorii economici, asigurându-le forța de muncă specializată, indispensabilă relansării industriei și serviciilor în România.
“Bursele reprezintă un stimulent real pentru elevi și și-au dovedit utilitatea în creșterea competențelor școlare și în reducerea abandonului. Aceste instrumente sunt de natură să încurajeze elevii să învețe mai bine, să participe la competiții școlare și să obțină rezultate școlare mai bune. Pentru unii elevi, aceste burse sunt și o sursă reală de venit, mai ales dacă ne raportăm la realitatea conform căreia, aproximativ 25% dintre unitățile de învățământ profesional, profesional dual și tehnologic (dintr-un total de 966 unități ÎPT) se află în mediul rural, unde elevii provin din familii cu resurse limitate și risc crescut de abandon școlar”, afirmă Ariana Bucur.
În luna martie 2025, la nivel național, 60.785 de elevi au beneficiat de bursa tehnologică (300 lei/lună), cu un efort bugetar total de 18,1 milioane lei lunar.
“Bursa tehnologică trebuie privită nu ca o cheltuială, ci ca un instrument esențial de sprijin și investiție în competitivitatea economică și incluziunea socială. Prin comparație cu costurile sociale generate de abandonul școlar – șomaj, asistență socială, pierderi economice pe termen lung – această investiție este neglijabilă raportat la impactul pozitiv generat! Avem nevoie de coerență, de predictibilitate, mai ales că toate măsurile care vizează educația trebuie luate în acord cu Programul de Guvernare 2025, și o eventuală măsură de tăiere a burselor contravine obiectivelor prioritare asumate, precum: Reducerea abandonului școlar în zonele defavorizate, Creșterea calificării profesionale și tehnologice și Relansarea economiei prin dezvoltarea capitalului uman”, mai arată deputatul.