În Ilfov, liberalii au prima șansă
PSD și PNL merg umăr la umăr în ceea ce privește votul politic la nivel de țară în perspectiva ”localelor” din 5 iunie, arată un barometru INSCOP Research, realizat la comanda ”Adevărul” între 21 și 28 martie. Astfel, 57,7% din români declară că sunt interesaţi de alegerile locale, dintre aceștia 44,3% exprimându-și o opţiune de vot, 13,4% fiind nehotărâţi sau alegând să nu răspundă la întrebare.
Dacă duminica viitoare ar fi chemaţi la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene, iar 36,7% pe cele ale PNL. Urmează PMP cu 5,5%, UDMR cu 5,1%, ALDE cu 4,1%, M10 cu 1,6%, UNPR cu 1,2%, PRM cu 1,2%, PSRO cu 1%, PRU cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,6%. 1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid naţional, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional. Întrebaţi dacă ar vota la alegerile locale candidaţii unui partid nou înfiinţat, 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. 21,6% din populaţie nu este hotărâtă, iar 9,3% alege varianta NS/NR.
Nu în ultimul rând, 45% dintre respondenţi au declarat că doresc să îşi desemneze edilul într-un într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin. 15,9% din populaţie nu ştie sau nu răspunde la această întrebare.
Și, totuși, românii nu vor primari penali
Părerile românilor sunt împărţite în privinţa realegerii primarilor sau a actualilor primari interimari. 38,3% dintre respondenţi declară că nu vor vota primarul în funcţie sau actualul primar interimar, în timp ce 37,8% răspund afirmativ. 19,8% dintre români sunt nehotărâţi, iar 4,1% aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.
În schimb, majoritatea populaţiei este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupţie, în ciuda părerilor unor sociologi și a multor comentatori politici: 82,6% dintre români nu mai vor un primar penal, doar 8,4% afirmând că ar vota un astfel de candidat.
Fără surprize în localitățile ilfovene
În Ilfov, potrivit unui sondaj intern, liberalii sunt favoriți să câștige consiliul județean pentru încă un mandat și aproximativ 30 de primării din cele 40. PSD pornește cu prima șansă în trei din cele opt orașe din județ, dar este pe cale să piardă din primarii pe care îi are în prezent. UNPR pierde în favoarea PSD unul dintre cei doi primari, iar ALDE și PMP pot câștiga locuri în consiliile locale. Celelalte formațiuni politice, mai vechi sau mai noi, din cauza vizibilității slabe, nu au deocamdată nicio șansă la alegerile din 5 iunie.