Acasă Editorial Radiografie estivală a fotbalului ilfovean

Radiografie estivală a fotbalului ilfovean

DISTRIBUIȚI
Sergiu Arnautu si Lucian Cazan in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si Sportul Snagov, contand pentru Liga 2, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, sambata 4 august 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 Așa cum am obișnuit cititorii ilfoveni, periodic prezentăm ”starea” sportului-rege din județ. Nu am fi abordat acum subiectul dacă nu ar fi fost rezultate notabile obținute de fotbalul de la noi. Normal, începem cu cele de la vârf. Începând cu 2008, Ilfovul a reușit să penetreze, cu echipe proprii, fotbalul de elită al României: Liga I. Mai întâi, prin FC Otopeni, apoi prin efemera Victoria Brănești, în 2010. Dar, odată depășită bariera spre vârful fotbalului românesc, apariția echipelor ilfovene la acest eșalon, a continuat chiar dacă cele două echipe au trecut în istorie. Au apărut, în 2011, Concordia Chiajna, urmată de FC Voluntari în 2015. Ba mai mult, FC Voluntari a câștigat Cupa României în 2017!

Care este situația ”la zi”? Având în vedere posibilitățile modeste, comparativ cu marile cluburi bucureștene și din orașele importante ale țării cu un fotbal de tradiție, județul Ilfov se menține la un nivel rezonabil. FC Voluntari a rămas în Liga I,  dar Concordia Chiajna, după o prezență de opt ani, a retrogradat în Liga a II-a. În locul ei a urcat însă Academica Clinceni. Așadar, Ilfovul are tot două echipe (din 14!) în Liga a 1, o performanță deosebită!

În Liga a II-a, în afară de Academica Clinceni, au mai evoluat Sportul Snagov cu o prestație meritorie (locul 5) între două trecute campioane naționale, Petrolul Ploiești și FC Argeș, și SC Balotești, care, din păcate, nu a ținut pasul cu rigorile fotbalului din eșalonul 2 și a retrogradat.

Meritorie este și prezența echipelor ilfovene în Liga a III-a. CS Afumați a terminat pe locul 2, după Rapid București. Să menționăm și locurile ocupate, la acest nivel, de alte două echipe din Ilfov: CS Tunari și SC Popești-Leordeni, care și-au rezervat locurile 5 și 6. Aceste prime trei ligi sunt patronate de Federația Română de Fotbal.

Să ne oprim și la celelalte două ligi, a IV-a și a V-a, care sunt sub jurisdicția Comisiei de fotbal a județului Ilfov. În Liga a 4-a, ilfoveană au evoluat 12 echipe. Campioana a fost determinață după o luptă echilibrată, între ACSO Viitorul Pantelimon (43 puncte), Club Sportiv Măgurele (43), ACS Viitorul Dragomirești-Vale (42) și CS Ciorogârla (41). La barajul pentru promovarea în eșalonul superior, campioana județului, ACSO Pantelimon, s-a confruntat cu campioana județului Ialomița, ACS Recolta Gheorghe Doja. Din păcate, rezultatele i-au fost defavorabile (0-2, în deplasare și 0-0, acasă).

În Liga a V-a au fost înscrise 15 echipe. Primul loc a fost ocupat de AS Glina, cu un punctaj net superior celorlalte competitoare.

Din cele prezentate rezultă că fotbalul ilfovean este la cote meritorii. Din păcate, se observă rezultate onorabile la ”etajul” superior al fotbalului național românesc și bâjbâieli la cel strict local. Adică acela controlat, direct, de conducătorii local-ilfoveni ai fotbalului județean. Dar, în cele din urmă, fotbalul (chiar cu carențele subliniate de noi) este un câștig pentru tinerii noștri care pot abandona calculatoarele, cu tot evantaiul lor de aplicații, în favoarea unor activități sportive furnizoare de sănătate, voie bună și prietenii prin relații directe. Iar spectatorii-iubitori de fotbal se pot bucura, la final de săptămână, de meciuri de fotbal. – VASILE BOLBOJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here