Acasă Economie Radu Marinescu, la Conferința Internațională „Viitorul succesiunilor: bunuri digitale, implicații transfrontaliere, provocări...

Radu Marinescu, la Conferința Internațională „Viitorul succesiunilor: bunuri digitale, implicații transfrontaliere, provocări fiscale”

DISTRIBUIȚI

Ieri, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a participat la Conferința Internațională „Viitorul succesiunilor: bunuri digitale, implicații transfrontaliere, provocări fiscale”. În discursul său, ministrul Justiției a evidențiat importanța digitalizării în profesia notarială, subliniind rolul notarilor în asigurarea siguranței juridice și a stabilității în raporturile de drept privat.

Ministerul Justiției, în calitate de autoritate de stat care exercită organizarea, coordonarea și controlul activității notariale, a avut permanent pe agenda sa prioritară obiectivul îmbunătățirii cadrului legislativ, sens în care, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul comunicațiilor și digitalizării, a inițiat Proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică (PL-x nr. 53/2025).

Demersul pentru digitalizarea domeniului notarial are deja un punct de pornire solid, pe de o parte, raportat la evoluția tehnologiei și, pe de altă parte, luând în considerare atât cadrul legal de la nivelul Uniunii Europene cât și de la nivel național.

Una dintre cele mai importante reglementări care oferă o parte din instrumentele pentru dezvoltarea digitală a notariatului din România este Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, Legea nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea, publicată în Monitorul Oficial nr. 647 din 8 iulie 2024, a creat cadrul general și, totodată, a deschis calea pentru inițierea reglementării speciale de nivel primar în materia activității notariale electronice.

Proiectul de lege privind activitatea notarială electronică urmărește implementarea unui cadru legal coerent care să reglementeze îndeplinirea activității notariale în mediul digital prin sisteme sigure, conform normelor și standardelor de securitate și confidențialitate, care să permită notarului atât sistematizarea proceselor premergătoare, desfășurarea unor proceduri și instrumentarea unor acte notariale electronice, cât și centralizarea, salvarea și arhivarea electronică a tuturor acestor operațiuni prin intermediul platformei Top-not.

În esență, activitatea notarială electronică va viza toate actele și procedurile notariale compatibile și se va desfășura numai la sediul profesional al notarului public, dacă părțile sunt prezente fizic și semnează actul cu semnătură electronică calificată.

Cu toate acestea, notarul public va putea îndeplini în formă electronică, fără prezența fizică a părților, anumite categorii de acte și proceduri expres și limitativ prevăzute de lege, precum:

  • consultații juridice scrise cu caracter notarial;
  • primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială;
  • darea de dată certă înscrisurilor în formă electronică;
  • legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică;
  • transmiterea către Oficiul Național al Registrului Comerțului a actelor privind societățile;
  • transmiterea cererilor adresate instituțiilor și autorităților publice;
  • comunicarea cererilor și a oricăror alte documente pentru efectuarea operațiunilor de publicitate imobiliară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here