Acasă Economie Raluca Turcan: Se evaluează toate dosarele de pensie

Raluca Turcan: Se evaluează toate dosarele de pensie

DISTRIBUIȚI

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că și-ar dori ca peste cel mult un an și jumătate să se ajungă la o predictibilitate în privința pensiilor din România, astfel încât atunci să se poată spune că exactitate și cât vor fi eacestea peste patru ani.

Întrebată, luni seară, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, de la B1 TV, la cât și-ar dori să ajungă pensia minimă în România peste patru ani, Raluca Turcan a răspuns: ”Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie. Cert este că aș vrea ca peste un an, un an și jumătate, să putem spune exact cât vor fi pensiile și peste patru ani, adică să aducem acea predictibilitate și în sistemul de plată a pensiilor, și în sistemul de plată a salariilor în sistemul public, ca să nu mai poată fi făcute tot felul de artificii în preajma alegerilor, mai ales de către oamenii politici, ci sistemul să fie unul care să te și mobilizeze și să te și recompenseze pentru munca făcută”.

Raluca Turcan: Aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fi pensiile și peste

Ministrul Muncii a precizat că și-ar dori ca subiectul pensiilor să fie scos de sub lupa politică. De asemenea, Turcan a anunțat că planul Guvernului este ca în acest an să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.

”În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate și echitate să putem ajunge, sper eu în maxim un an și jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor din România. Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape. Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate și, da, să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant”, a explicat ministrul, precizând că pentru asta este nevoie de de 1.000 de persoane angajate în casele de pensii pe perioadă determinată, echipamente și softuri care vo presupune niște cheltuieli care ar urma să fie asigurate prin Programul Național de Recuperare și Reziliență.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here