Acasă Social Raport asupra drogurilor în UE: drogurile sunt mai disponibile, mai diversificate și...

Raport asupra drogurilor în UE: drogurile sunt mai disponibile, mai diversificate și mai puternice

Printre probleme - disponibilitatea ridicată a medicamentelor în Europa și consumul de polisubstanțe

DISTRIBUIȚI

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a publicat marți, 11 iunie, cea mai recentă imagine de ansamblu și evaluarea situației drogurilor în Europa în cadrul raportului anual privind drogurile.

Raportul arată că drogurile sunt mai disponibile, mai diversificate și mai puternice și că au un impact semnificativ asupra sănătății și securității în Europa.

 Criminalitatea organizată legată de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în lanțurile de aprovizionare din UE, adesea prin intimidare și corupție, și aproape 70 % din capturile de droguri efectuate de autoritățile vamale din UE au loc în porturi. Raportul subliniază, de asemenea, riscurile unei piețe a drogurilor în schimbare, care ar putea fi afectată brusc de utilizarea opioidelor, în pofida eforturilor recente de a preveni creșterea acestei utilizări în Europa. Cocaina este al doilea cel mai răspândit drog din UE. În 2023, statele membre ale UE au confiscat cantități record de cocaină. În același timp, piața drogurilor ilicite devine mai rezilientă, mai flexibilă și mai profitabilă.

Concentrându-se pe consumul ilicit de droguri, efectele nocive asociate și furnizarea de droguri, raportul oferă un set cuprinzător de date naționale, precum și asupra tratamentului de droguri de specialitate și a intervențiilor cheie de reducere a efectelor nocive.

Printre problemele semnalate în raport este și disponibilitatea ridicată a medicamentelor în Europa, unde piața oferă o gamă diversă de produse. Persoanele care consumă droguri sunt acum expuse unei game mai largi de substanțe psihoactive, adesea de mare potență sau puritate, sau în noi forme, amestecuri și combinații. Cu produse uneori vândute greșit, consumatorii pot să nu fie conștienți de ceea ce iau și să fie expuși unor riscuri mai mari pentru sănătate, inclusiv otrăvirii.

Raportul evidențiază preocupările legate de opioidele sintetice puternice, uneori vândute greșit sau amestecate cu medicamente, MDMA adulterat cu catinone sintetice și produse de canabis amestecate cu canabinoizi sintetici. Până la sfârșitul anului 2023, OEDT monitoriza peste 950 de noi substanțe psihoactive (NPS), dintre care 26 raportate pentru prima dată în Europa.

Un mesaj cheie al raportului din acest an se referă la „consumul de polisubstanțe” (folosirea a două sau mai multe substanțe psihoactive în același timp sau în succesiune), care devine frecvent în Europa zilelor noastre. Fie că implică utilizarea benzodiazepinelor cu opioide sau a cocainei cu alcool, acest tip de consum de droguri poate crește riscurile pentru sănătate și poate complica intervențiile (de exemplu, răspunsul la supradozaj). Aceste provocări sunt și mai complicate atunci când nu se cunosc amestecurile de medicamente consumate.

Potrivit raportului: „Una dintre provocările cu care se confruntă supravegherea drogurilor în 2024 este înțelegerea mai profundă a medicamentelor consumate și combinațiile lor”. Prioritățile noii agenții a Uniunii Europene pentru Droguri (EUDA), lansată la 2 iulie, vor include îmbunătățirea monitorizării tiparelor de consum de polisubstanțe și înțelegerea intervențiilor eficiente de prevenire, tratament și reducere a efectelor nocive. De asemenea, agenția își va consolida capacitatea analitică, printr-o rețea a UE de laboratoare criminalistice și toxicologice.

Raportul se bazează pe informațiile furnizate OEDT de statele membre ale UE, Turcia și Norvegia.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a publicat marți, 11 iunie, cea mai recentă imagine de ansamblu și evaluarea situației drogurilor în Europa în cadrul raportului anual privind drogurile. Raportul arată că drogurile sunt mai disponibile, mai diversificate și mai puternice și că au un impact semnificativ asupra sănătății și securității în Europa.  Criminalitatea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here