Acasă Economie Raportul de expertiză şi certificatul de audit energetic în categoria de cheltuieli...

Raportul de expertiză şi certificatul de audit energetic în categoria de cheltuieli eligibile în Programul de consolidare a clădirilor

DISTRIBUIȚI

Pentru eficientizarea programului de consolidare de risc seismic a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, Guvernul a modificat, la propunerea MDLPA, Legea nr. 212/2022, incluzând raportul de expertiză şi certificatul de audit energetic în categoria de cheltuieli eligibile.

Astfel, s-a extins categoria de cheltuială eligibilă prin program şi la raportul de expertiză de risc seismic care trebuie făcut şi finanţat de către beneficiar, autoritate locală sau autoritate centrală. Până acum, această sarcină bugetară rămânea pentru autoritatea locală sau centrală, la fel şi raportul de audit energetic necesar pentru eficientizarea energetică a clădirilor. La finalul realizării investiţiei, va fi emis un certificat de performanţă energetică a clădirii, care, de asemenea, va putea fi decontat din acest program de investiţii.

O altă modificare a vizat abrogarea limitării depunerii proiectelor pentru primele 60 de zile după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat.

Din 1 august 2023, platforma pentru depunerea proiectelor va fi deschisă 24 din 24 de ore, astfel încât autorităţile locale sau beneficiarii acestor proiecte, în momentul în care au un raport de expertiză de risc seismic şi avansează cu documentaţia, să nu trebuiască să aştepte anul următor în care iarăşi se deschide perioada de 60 de zile.

Conform legislației în vigoare din acest moment, platforma va fi deschisă până în 20 februarie, până atunci se pot încărca proiecte.

”De la 1 august va fi deschisă în continuu, iar evaluarea acestor proiecte depuse va avea ca şi finalitate un ordin de ministru prin care să aprobe introducerea lor în lista-sinteză şi, după acest moment, care se va întâmpla cam într-o lună, deci până la sfârşitul lunii martie, cei care sunt cu proiectele pe lista-sinteză, în momentul în care încarcă documentaţia deplină, vor putea încheia contract de finanţare pe bugetul Ministerului Dezvoltării”, a explicat Cseke Attila.

Ministrul a amintit că pentru acest program, în 2023 sunt prevăzute în buget 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 de milioane de lei credite de angajament.

Din 3 ianuarie, când Ministerul Dezvoltării a deschis platforma digitală dedicată programului, au fost depuse 235 de cereri de finanţare, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.

„130 de cereri în valoare de 2,97 miliarde de lei pentru consolidare de risc seismic de blocuri de locuinţe, respectiv 105 cereri în valoare de 1,32 miliarde de lei care se referă la clădiri de interes public. Între aceste clădiri de interes public sunt 54 de unităţi şcolare, opt unităţi sanitare, 17 instituţii culturale, restul din alte categorii”, a detaliat ministrul Dezvoltării.

De asemenea, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic și eficianța energetică a clădirilor, pot fi atrași bani și prin PNRR.

„Vorbim de o finanţare de 486 milioane de euro pentru renovări integrate, care includ consolidare de risc seismic în mod obligatoriu şi eficientizare energetică în mod obligatoriu. Aici vorbim despre 130 de blocuri cu două scări, parter plus opt etaje, ca şi medie, respectiv 325 de clădiri publice în medie cu 900 de metri pătraţi”, a indicat ministrul Dezvoltării.

Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale, a precizat ministrul Cseke Attila, care a subliniat că Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul Programului, sunt incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.

Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în Program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCu plățile la zi
Articolul următorAu început negocierile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here