Acasă Politic Raportul de Securitate de la Munchen 2025 semnalează accentuarea multipolarității între state...

Raportul de Securitate de la Munchen 2025 semnalează accentuarea multipolarității între state și în interiorul lor

DISTRIBUIȚI

În contextul Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC), care are loc în perioada 14-16 februarie 2025, au fost publicate Raportul de securitate de la Munchen (MSR) 2025, intitulat „Multipolarizare” și Indicele de securitate de la Munchen 2025.

Raportul explorează „multipolarizarea” lumii – faptul că ordinea internațională devine din ce în ce mai multipolară și caracterizată prin polarizarea între și în multe state. Raportul analizează riscurile pentru pace, prosperitate și abordări comune ale amenințărilor globale partajate pe care le implică în această „multipolarizare”.

Deși există multe motive pentru a ne întreba dacă lumea este într-adevăr deja multipolară sau va deveni vreodată cu adevărat multipolară, lumea de astăzi este – în mai multe sensuri – modelată de „multipolarizare”. Pe de o parte, puterea se îndreaptă către un număr mai mare de actori care au capacitatea de a influența problemele globale cheie. Pe de altă parte, lumea se confruntă cu o polarizare din ce în ce mai mare între multe state, cât și în multe state. Raportul analizează consecințele de anvergură ale acestei multipolarizări pentru ordinea internațională. Pentru mulți politicieni și cetățeni de pe glob, o lume mai multipolară are o semnificație deosebită.

Tendințele recente sugerează că efectele negative ale multipolarității mai mari predomină pe măsură ce diviziunile dintre puterile majore cresc și concurența între diferite modele de ordine împiedică abordările comune ale crizelor și amenințărilor globale.

Indicele de securitate prezintă un set de date pentru a explora percepțiile de risc ale cetățenilor în statele G7 și „BICS” (BRICS fără Rusia).

Indicele permite, de asemenea, o evaluare a modului în care percepțiile riscurilor s-au schimbat în timp. După scăderea de anul trecut a percepțiilor de risc global, indicele de securitate 2025 înregistrează creșteri agregate pentru 20 de indicatori de risc, în timp ce zece indicatori au înregistrat scăderi generale, iar două au rămas constante.

Respondenții din țările G7 și „BICS” împărtășesc preocupări acute cu privire la riscurile netradiționale, dar sunt din ce în ce mai polarizați față de amenințările geopolitice. Altfel spus, în timp ce populația din țările G7 și „BICS” este îngrijorată de atacuri cibernetice, crize economice și amenințări de mediu, în China, Iran, și Rusia opinii asupra riscurilor sunt semnificativ divergente.

2 COMENTARII

  1. […] În contextul Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC), care are loc în perioada 14-16 februarie 2025, au fost publicate Raportul de securitate de la Munchen (MSR) 2025, intitulat „Multipolarizare” și Indicele de securitate de la Munchen 2025. Raportul explorează „multipolarizarea” lumii – faptul că ordinea internațională devine din ce în ce mai multipolară și […] Citeste mai mult […]

  2. […] În contextul Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC), care are loc în perioada 14-16 februarie 2025, au fost publicate Raportul de securitate de la Munchen (MSR) 2025, intitulat „Multipolarizare” și Indicele de securitate de la Munchen 2025. Raportul explorează „multipolarizarea” lumii – faptul că ordinea internațională devine din ce în ce mai multipolară și […]  » Vezi detalii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here