Acasă Social Raportul Nations in Transit pe anul 2017 – Freedom Hause: România și-a...

Raportul Nations in Transit pe anul 2017 – Freedom Hause: România și-a îmbunătățit scorul de țară

DISTRIBUIȚI

Freedom House a publicat Raportul Nations in Transit pe anul 2017, România îmbunătățindu-și scorul de țară pentru prima dată în trei ani în ceea ce privește evoluția democrațiilor din Europa de Est, Balcani, Caucaz și Asia Centrală. Raportul analizează șapte categorii: gradul de democrație a guvernanței naționale, gradul de democrație a guvernanței locale, procesul electoral, societatea civilă, independența presei, independența justiției și corupția. Fiecare categorie este notată de la 1 la 7, iar un scor cât mai mic reprezintă un nivel de democrație ridicat, în timp ce unul mare denotă probleme în acea categorie.

România este pe locul 9 (a urcat o poziție față de anul anterior) în grupul țărilor cu democrație semi-consolidată, cu cel mai bun scor din ultimii opt ani, cea mai bună categorie pentru România fiind Societatea Civilă (2.25). Raportul pe 2017 a prezentat îmbunătățiri ale scorului României în privința Gradului de Democrație a Guvernanței Naționale și a Procesului Electoral (Raportul pe 2017 analizează evenimentele cheie din anul 2016). România are cel mai slab scor la categoria ”Independența Presei”.

În funcție de scorul obținut, fiecare țară intră în una din cele cinci categorii: democrații consolidate, democrații semi-consolidate, guvernări în tranziție sau regimuri hibride, regimuri autoritare semi-consolidateși regimuri autoritare.

România a stagnat în privința scorului pe Societate Civilă, Independența Presei, Democrația Guvernanței Locale, Independența Justiției și Corupție. Evoluția scorurilor României denotă o îmbunătățire modică a scorului total, categoriile cu cele mai joase/ridicate scoruri rămânând statice.

România și-a îmbunătățit scorul de țară pe durata ultimului an, în linii mari întrucât procesul instituțional de luare a deciziilor a devenit mai transparent. S-a observat o deschidere către societatea civilă, iar reformele în domenii precum educație, finanțele publice sau mediul înconjurător au avut de asemenea un efect benefic

Maniera in care Guvernul a organizat alegerile din 2016, oferind atenție sporită în special diasporei, a avut un impact pozitiv.

Pe de altă parte, Guvernul s-a confruntat cu dispute interne, remanieri controversate, iar lupta pe frontul anticorupție a fost lentă, indicând faptul că România mai are mult de progresat până va atinge nivelul unei democrații consolidate. Diversele dispute din zona media, marcate în special de conflictele și tensiunile de pe durata campaniei electorale (dar și a fenomenului fake news în general) au lăsat scorul pentru Independența Presei la un nivel ridicat și îngrijorător.

O comparație între evoluția celor 29 de state evaluate din 2005 până în 2017 arată că numărul democrațiilor consolidate a scăzut, în timp ce numărul regimurilor autoritare consolidate s-a dublat, regimurile autoritare semi-consolidate s-au împărțit între regimuri hibrid și regimuri autoritare consolidate, în timp ce numărul democrațiilor semi-consolidate a rămas la fel, trendul ultimilor 12 ani în regiunile selectate a fost către autoritarism sau guvern hibird, iar clubul democrațiilor consolidate sau semi-consolidate nu a fost prea popular în ultimul deceniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here