Acasă Social Raportul privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților,...

Raportul privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022

DISTRIBUIȚI

167667 – 14012023 – România a făcut pași importanți în patru domenii strategice. Eforturile și rezultatele Guvernului României au fost astăzi prezentate de către Prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, consilierul de stat și coordonatorul strategic al asistenței umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, doamna Mădălina Turza, și Reprezentantul UNHCR, domnul Pablo Zapata. Aceste domenii sunt:

  1. Coordonarea răspunsului României la criza umanitară a refugiaților

Peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau partenerii noștri. În prezent, avem peste 107 000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47 000 sunt copii. România a fost și este spațiul de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați Ucraineni, iar acest lucru se vede în resursele alocate pentru asigurarea nevoilor de bază, cât și pentru protecția și incluziunea acestora în comunitățile noastre: peste 500 mil euro alocate de la bugetul de stat și partenerii internaționali, 6 ministere implicate în Planul național de măsuri pe termen mediu și lung, peste 20 de legi modificate și adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaților din Ucraina.

De asemenea, de la începutul crizei din februarie 2022 și până în prezent, România a dezvoltat un mecanism de coordonare și colaborare între toate părțile implicate activ în gestionarea crizei. Guvernul României, prin ministerele și instituțiile sale, societatea civilă prin ONG-uri, fundații, mediul privat și cetățeni, agențiile ONU s-au coordonat și s-au completat reciproc pentru primirea, susținerea și integrarea ucrainenilor.

România a dovedit că este un partener de încredere european și internațional care, nu numai că delimitează războiul de pace și stabilitate, dar a oferit și cele mai importante coridoare, la propriu și la figurat, de sprijin internațional pentru Ucraina, punând la dispoziție infrastructura noastră națională rutieră, feroviară, fluvială și maritimă.” a declarat Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă.

Am reușit în ultimul în, în ciuda tuturor provocărilor, să gestionăm coerent și serios cea mai mare criză a refugiaților din Europa, să facem pași strategici importanți în domeniul traficului de persoane, care au dus la îmbunătățirea ratingului de țară, dar să întărim și sistemul de protecție și siguranță al copiilor prin instrumente complexe precum serviciul de intervenție 119, RO-Alert – copil dispărut și sprijin psiho-terapeutic pentru copii. Sunt pași importanți și resurse substanțiale investite în acest efort comun al tuturor partenerilor implicați, care demonstrează că putem fi un exemplu în aceste domenii”, a declarat Mădălina TURZA, Consilier de stat.

  1. Coordonarea luptei împotriva traficului de persoane

Eforturile României în lupta împotriva traficului de persoane au fost confirmate și recunoscute, în anul 2022, prin îmbunătățirea ratingul de țară de către Departamentul de Stat al SUA.

În 2022, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane a continuat cu aceeași intensitate, astfel încât astăzi să avem un nou Mecanism de Identificare și referire a victimelor traficului de persoane, primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgență pentru a depista timpuriu victimele, avem pentru prima dată un Plan integrat de acțiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaționale în acest domeniu și un grup de lucru special destinat prevenirii și combaterii traficului de persoane în rândul refugiaților din Ucraina.

  1. Implementarea măsurilor incluse în Planul național „Din grijă pentru copii”

       Numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați – 119 este funcțional 100% și a salvat mii de copii din situații grave. Sunt peste 103.557 de apeluri și 1.207 copii salvați din situații de la granița dintre viață și moarte.

      Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți RO Alert – copil dispărut. Peste 15 alerte date până în prezent.

      Sistem informatic integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și a clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online.

      Au fost operaționalizate 42 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracțiunilor în toate județele.

      Aproximativ 1.000 de polițiști au fost formați în domeniul violenței și abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaționării cu minorii.

      70.000 de  ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19 și nu numai.

      Dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta conține materiale de specialitate realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.

  1. Reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități

România are rezultate semnificate în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități. În anul 2022, a fost adoptată legislația prin care persoanele adulte cu dizabilități intelectuale nu vor mai fi de private de capacitatea legală, adică se pot angaja, se pot căsători, pot vota și pot decide asupra vieții lor cu mai mult sau mai puțin sprijin.

La eveniment au luat parte șefii misiunilor diplomatice din SUA, statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanții instituțiilor implicate în aceste eforturi și reprezentanții Agențiilor ONU în România.

2 COMENTARII

  1. România a făcut pași importanți în patru domenii strategice. Eforturile și rezultatele Guvernului României au fost astăzi prezentate de către Prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, consilierul de stat și coordonatorul strategic al asistenței umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, doamna Mădălina Turza, și Reprezentantul UNHCR, domnul […]  » Vezi detalii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here