Acasă Economie Rata de ocupare a tinerilor și tinerelor, în funcție de gen și...

Rata de ocupare a tinerilor și tinerelor, în funcție de gen și nivelul de educație

DISTRIBUIȚI

Monitorul Social a lansat un nou infografic care ne arată că, în medie, ratele de ocupare pentru tinerii între 18 și 34 de ani din România sunt în jurul mediilor europene. Când ne uităm însă mai atent, observăm o inegalitate  consistentă în funcție de gen.

Astfel, femeile tinere au o rată a ocupării cu aproape 20% mai mică decât bărbații, o diferență cu 8% mai mare decât media europeană. Mai mult, când luăm în considerare și nivelul de învățământ, femeile tinere au o rată a ocupării constant și semnificativ mai mică decât tinerii bărbați.

Cea mai drastică diferență este în cazul femeilor cu cel mult opt clase absolvite, care au o rată a ocupării cu peste 27% mai mică decât bărbații cu același nivel (dublu față de media europeană). Chiar și femeile cu 12 clase absolvite au o rată a ocupării cu 9% mai mică decât bărbații cu cel mult 8 clase. Doar femeile cu studii superioare au o rată a ocupării apropiată de cea a bărbaților cu același nivel și mai mare decât media europeană.

Pe scurt, în cazul tinerilor, doar femeile cu studii superioare au șanse apropiate de a avea un loc de muncă de cele ale bărbaților. În cazul femeilor cu studii cel mult medii, șansele de a își găsi un loc de muncă scad semnificativ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − 5 =