Acasă Interne Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, implementat până la...

Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, implementat până la finele anului 

DISTRIBUIȚI

Poliția Română va implementa, până la data de 31 decembrie 2020, Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

O echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române lucrează pentru punerea în practică a prevederilor Legii nr. 118/2019.

Autorii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerșetoriei, folosire a unui minor în scop de cerșetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărțuire sexuală, folosire abuzivă a funcției în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri și incest vor fi consemnați în acest Registru.

Registrul central va funcționa în cadrul IGPR, în care se va ține evidența persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile de mai sus, a persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților din state membre UE, dar și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni sexuale și a persoanelor născute în străinătate despre care exista informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni. Nu vor fi trecute în Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată dispune acest lucru în mod expres.

La nivel central, Direcția Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative va gestiona activitățile specifice Registrului.

Până acum, peste 45.000 de persoane înscrise în evidențele cazierului judiciar fac și obiectul Registrului.

Persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic, dar nu mai târziu de o dată la trei luni, la poliție, pentru a comunica informații despre profesia sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact, în mod direct și sistematic, locurile frecventate, în special unitățile de învățământ, taberele sau spitalele de copii, adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu polițiștii specializați.

De asemenea, persoanele în cauză au obligația de a anunța, în prealabil, poliției,  orice deplasare din localitatea de domiciliu, mai lungă de 15 zile (inclusiv localitatea de destinație, scopul și perioada deplasării, dar și mijlocul de transport folosit).

Totodată, acestea trebuie să se prezinte, în maximum trei zile, la unitatea de poliție unde își vor stabili locuința, pentru a fi luați în evidență.

Persoanele înscrise în Registru pot fi scoase din evidență atunci când faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasarea față de ele ori s-a pronunțat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal, au trecut zece ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei și nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia, au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult cinci ani, la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de cinci ani sau au decedat. Grațierea, prescripția executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea persoanelor înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidența sistemului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here