Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov (ADR-BI) a organizat, la 14 iulie curent, la sediul Prefecturii Ilfov o caravană de informare pentru primarii din localităţile judeţului si din Bucuresti.
La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, subprefectul Cătălin Pantazi, directorul general al ADR-BI Cristian Lisandru, precum și reprezentanți ai primăriilor din Buftea, Măgurele, Pantelimon, Voluntari, 1 Decembrie, Afumați, Ciorogârla, Copăceni, Corbeanca, Gruiu, Periș, Tunari și Mogosoaia. Capitala a fost reprezentată de reprezentanti ai Prefecturii și ai Primăriei Generale.
Subprefectul de Ilfov, Cătălin Pantazi, si-a exprimat bucuria de a fi impreuna cu reprezentantii comunitatilor locale pentru a conlucra la stabilirea unor proiecte complexe pentru dezvoltarea intregii regiuni, nu doar a unor obiective locale. De asemenea a fost subliniata importanta bunei colaraborari intre toti factorii implicati in procesul de absortie a fondurilor europene, acestea fiind o oportunitate pentru dezvoltarea infrastructurii serviciilor publice din regiunea Bucuresti – Ilfov.
Claudia Ionescu, în calitate de șef al Departamentului de Promovare Regională și Investiții din cadrul ADR-BI, a prezentat realizarile programului REGIO 2007 – 2013 in regiunea Bucuresti – Ilfov si a menţionat că proiectele REGIO au îmbunătăţit calitatea vieţii cetaţenilor. Gradul de absorbtie pentru REGIO 2007 – 2013 in regiunea Bucuresti-Ilfov este aproximativ de 70%, sub media nationala a programului.
Simona Curpan, expert promovare in cadrul ADR-BI – Programul Operational Regio (REGIO) 2014 – 2020, priorităţi de investiţie, a prezentat tipurile de activitati care pot fi finantate prin noul program și tipurile de beneficiari, subliniind că alocarea regiunii Bucuresti – Ilfov pentru perioada 2014 – 2020 este de aproximativ 450 milioane de euro.
Vicepreședintele CJ Ilfov Rizia Tudorache: Priviți realitatea, spuneți lucrurilor pe șleau!
Vicepreședinte CJ Ilfov, Rizia Tudorache, dincolo de prezentările pozitive cu care ne-am obișnuit din partea reprezentanilor ADRBI, a preferat să spună lucrurilor ”pe șleau, cum sunt în realitate”. Există încă multe piedici în calea dezvoltării agenților economici, implicit locurile de muncă din zonă. ”Noi spunem că București – Ilfov este o zonă dezvoltată, dar dacă mergem și ne uităm prin satele din Ilfov s-ar putea să găsim o altă realitate. Sunt sate fără apă, fără canalizare, fără gaze, fără, fără, fără…. Și noi considerăm că avem o regiune dezvoltată peste media europeană”.
Tudorache a atras atenția că ”ăia care au negociat știau realitatea și puteau cere o derogare pentru că orice se poate negocia și se poate face”. ”De aici trebuie să plecăm și asta trebuie să cerem prin cei care sunt aici. Încă se poate reveni, încă se pot lua în calcul observațiile pe care le fac cei care vin cu proiecte” pentru că ”sunt niște cerințe de OZN”. Reprezentantul CJ Ilfov le-a spus celor care se ocupă de atragerea fondurilor europene să transmită decidenților ”să facă proiectele cum trebuie” pentru că ”numai așa pot dezvolta localitățile lor, numai așa zonele pot progresa și pot fi create locuri de muncă”.
Cei prezenți au ajuns la concluzia că sunt necesare o abordare unitară a aspectelor privind achizitiile publice din partea tuturor autoritatilor implicate, o pregatire mai buna a functionarilor publici din cadrul autoritatilor publice locale care lucreaza cu fonduri europene, precum și realizarea unor grupuri de lucru cu reprezentanti ai primăriilor, ADRBI si AM POR care sa dezbata si sa armonizeze aspectele tehnice legate de elaborarea si implementarea proiectelor REGIO.
Exista o gama variata de oportunitati de finantare cu fonduri europene astfel incat autoritatile publice locale sa poata pune in practica proiectele de modernizare a infrastructurii publice locale.
Planul de mobilitate urbana pentru regiunea Bucuresti – Ilfov, de exemplu, este elaborat cu ajutorul BERD si se afla in prezent in consultare publica. Pe prioritatea “Mobilitate” vor fi finantate doar proiectele care sunt cuprinse in acest plan. – C. M.