Cele 194 de țări membre Adunarea Mondiale a Sănătății au convenit asupra unui pachet de amendamente critice la Regulamentul Internațional de Sănătate (2005) (IHR) și s-au angajat ca în maximum un an să finalizeze negocierile privind un acord global privind pandemia.
Pachetul de amendamente la Regulamente va consolida pregătirea globală, supravegherea și răspunsurile la urgențele de sănătate publică, inclusiv la pandemii.
Noile modificări ale RSI includ:
- introducerea unei definiții a unei urgențe pandemicecare să declanșeze o colaborare internațională mai eficientă ca răspuns la evenimentele care riscă să devină sau au devenit o pandemie. Definiția urgenței pandemice reprezintă un nivel mai ridicat de alarmă care se bazează pe mecanismele existente ale RSI, inclusiv determinarea urgenței de sănătate publică de interes internațional. Conform definiției, o urgență pandemică este o boală transmisibilă care are sau prezintă un risc ridicat de a avea o răspândire geografică largă în și în cadrul mai multor state, depășește sau prezintă un risc ridicat de a depăși capacitatea sistemelor de sănătate de a răspunde în acele state, cauzează sau prezintă un risc ridicat de a provoca perturbări sociale și/sau economice substanțiale, inclusiv perturbări ale traficului și comerțului internațional și necesită o acțiune internațională coordonată rapidă, echitabilă și consolidată, cu abordări la nivelul întregului guvern și al întregii societăți;
- un angajament față de solidaritate și echitateprivind consolidarea accesului la produse medicale și la finanțare. Aceasta include stabilirea unui mecanism financiar de coordonare pentru a sprijini identificarea și accesul la finanțarea necesară pentru „a aborda în mod echitabil nevoile și prioritățile țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv pentru dezvoltarea, consolidarea și menținerea capacităților de bază” și alte tipuri de prevenire, pregătire și răspuns în situații de urgență pandemice și capacitățile aferente;
- înfiinţarea Comitetului Statelor Părţi pentru a facilita aplicarea regulamentelor modificate. Comitetul va promova și va sprijini cooperarea între statele părți pentru implementarea eficientă a RSI;
- crearea Autorităților Naționale RSIpentru a îmbunătăți coordonarea implementării Regulamentelor în și între țări.
„Experiența epidemilor și pandemiilor, de la Ebola și Zika la COVID-19 și mpox, ne-a arătat unde avem nevoie de mecanisme mai bune de supraveghere a sănătății publice, de răspuns și de pregătire în întreaga lume”, a spus dr. Ashley Bloomfield (Noua Zeelandă), co-președinte al Grupului de lucru privind amendamentele la RSI (WGIHR) și Grupului de redactare care a ghidat negocierile pachetului de amendamente în timpul WHA.
„Țările știau ce trebuie făcut și noi am făcut-o. Sunt mândru că fac parte din asta”.
Co-președintele WGIHR, dr. Abdullah Assiri (Arabia Saudită), a adăugat: „Amendamentele la Regulamentul Internațional de Sănătate întăresc mecanismele pentru protecția noastră colectivă și pregătirea împotriva riscurilor de urgență epidemice și pandemice. Manifestarea puternică de astăzi de sprijin global pentru reglementări mai puternice oferă, de asemenea, un impuls extraordinar pentru procesul de negociere a unui Acord internațional de pandemie atât de necesar.”
Planul convenit pentru finalizarea negocierilor privind un Acord de pandemie
Țările au convenit să continue negocierea Acordului Pandemic pentru a îmbunătăți coordonarea internațională, colaborarea și echitatea pentru a preveni, pregăti și răspunde viitoarelor pandemii.
Statele membre ale OMS au decis să prelungească mandatul Organismului de negociere interguvernamental, înființat în decembrie 2021, pentru a-și finaliza activitatea de negociere a unui acord privind pandemia în termen de un an, de către Adunarea Mondială a Sănătății în 2025, sau mai devreme, dacă este posibil, la o sesiune specială a WHO în 2024.
„A existat un consens clar în rândul tuturor statelor membre cu privire la necesitatea unui instrument suplimentar care să ajute lumea să lupte mai bine împotriva unei pandemii în general”, a declarat Precious Matsoso (Africa de Sud), copreședinte al organismului de negociere interguvernamental al Acordului privind pandemia (INB) și Grupul de redactare privind punctele de pe ordinea de zi a INB și IHR la WHA.
IHR (2005), succesorii Reglementărilor Sanitare Internaționale din 1951, au fost concepute pentru a maximiza eforturile colective de a gestiona evenimentele de sănătate publică, reducând în același timp la minimum perturbarea călătoriilor și comerțului. Acestea au 196 de state părți, cuprinzând toate cele 194 de state membre ale OMS, plus Liechtenstein și Sfântul Scaun.
Statele membre ale OMS au lansat procesul de dezvoltare a primului acord de pandemie din lume, pentru a preveni repetarea impactului global asupra sănătății, economice și sociale ale pandemiei COVID-19, în cadrul unei sesiuni speciale a Adunării Mondiale a Sănătății din decembrie 2021.
[…] Cele 194 de țări membre Adunarea Mondiale a Sănătății au convenit asupra unui pachet de amendamente critice la Regulamentul Internațional de Sănătate (2005) (IHR) și s-au angajat ca în maximum un an să finalizeze negocierile privind un acord global privind pandemia. Pachetul de amendamente la Regulamente va consolida pregătirea globală, supravegherea și răspunsurile la urgențele […] Citeste mai mult […]