Acasă Social Reguli mai stricte pentru firmele care trimit muncitori în străinătate

Reguli mai stricte pentru firmele care trimit muncitori în străinătate

Contract în limba română pentru angajat și chirie de maxim 25% din salariul net

DISTRIBUIȚI

Pentru protejarea românilor care caută un loc de muncă în străinătate, astfel încât să fie prevenite cazurile de exploatare sau trafic de persoane, Guvernul a adoptat o hotărâre care introduce reguli mai stricte pentru agențiile de recrutare, care trebuie să se înregistreze la ITM și să anunțe deschiderea oricăror noi birouri cu cel puțin 5 zile înainte de începerea activității.

De asemenea, agențiile și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă au noi obligații: să se asigure că persoanele care pleacă la muncă în străinătate au toate actele necesare și să le informeze despre eventuale restricții de intrare în țara de destinație, mai ales în context epidemiologic.

Totodată, agențiile și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă trebuie să se ocupe de încheierea contractului de muncă în conformitate cu legislația din țara de destinație și să asigure întocmirea unui exemplar al contractului individual de muncă sau al documentului echivalent conform legislaţiei statului de destinație şi în limba română.

Pentru agentul de plasare/furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă sezoniere a fost introdusă obligația de a informa solicitantul cu privire la contractul de închiriere sau un document echivalent în care sunt precizate în mod clar condiţiile de cazare puse la dispoziție lucrătorului sezonier de angajator.

Cazarea trebuie să respecte standardele de sănătate și siguranță din țara gazdă, iar dacă angajatorul percepe chirie din, aceasta nu poate depăși 25% din salariul net al muncitorului.

În plus, angajatorii lucrătorilor sezonieri sunt obligați să acopere costurile transportului dus-întors între România și locul de muncă din străinătate, fără a recupera ulterior aceste cheltuieli de la lucrători.

De asemenea, lucrătorii sezonieri trebuie informați despre asigurarea de sănătate sau abonamentul medical privat, pe perioada contractuală, ori angajamentul că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta, pe perioada contractuală, asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here