Acasă Economie Rep. Moldova e de acord, oficial, ca România să preia de la...

Rep. Moldova e de acord, oficial, ca România să preia de la BERD Portul Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului din cadrul Guvernului Republicii Moldova a aprobat oferta României (prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța) pentru cumpărarea operatorului Portul Internațional Liber Giurgiulești.

CNAMP intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea unor soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.

Deputatul de Tulcea, Andrei Cosmin, consideră că această investiție ”va avea un impact pozitiv asupra economiei locale și regionale, facilitând dezvoltarea logistică și comercială. Modernizarea infrastructurii portuare, inclusiv prin terminale noi, extinderea căilor ferate și digitalizarea activităților, va consolida relațiile economice dintre România și Republica Moldova și va spori competitivitatea porturilor românești la nivel european”.

România a transmis încă din 2023 intenția de a cumpăra Portul Giurgiulești, iar Guvernul argumenta atunci că România va deveni unul dintre cele mai importante hub-uri internaționale pentru reconstrucția Ucrainei după finalizarea războiului și trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic. Portul Giurgiulești ar deveni parte integrantă a Portului Constanța.

În august 2024, Guvernul României a aprobat un memorandum cu privire la acest demers, în care Portul Giurgiulești este prezentat ca „un nod logistic de importanță strategică, bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust”.

În plus, ”există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere”.

La Giurgiulești operează două entități de infrastructură portuară diferite: Portul de Stat Giurgiulești (despre care Guvernul de la Chișinău a spus că nu vrea să-l vândă) și Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este deținut de Întreprinderea cu Capital Străin Danube Logistics SRL, cu sediul în Cahul, administrată de Mathias von Tucher și controlată integral din 2004 de compania olandeză Danube Logistics Holding BV, aflată la rândul său în proprietatea BERD.

Afacerile Portului Giurgiulești au crescut semnificativ după invadarea Ucrainei de către Rusia. ICS Danube Logistics SRL a raportat în anul 2023 o cifră de afaceri de 16.164.143,32 euro și un profit net de 7.069.944,70 euro, cu 264 de angajați, un record absolut pentru micul port.

În 2022, anul declanșării războiului, portul înregistra deja o cifră de afaceri în creștere, de 13.509.000 de euro și un profit net de 5.090.100 de euro, cu 202 angajați, față de anul 2021, când declara afaceri de 8.189.740 de euro și un profit net de 2.236.490 de euro, iar în 2020 o cifră de afaceri de 6.519.730 euro și pierderi de 141.670 euro.

Portul Giurgiulești este amplasat pe secțiunea maritimă a Dunării, are o adâncime maximă a apei de 7 metri și este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime. Portul are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.

În 2021, volumul de mărfuri transbordate era de peste 1,4 milioane de tone, din acest punct de vedere fiind pe locul trei în topul porturilor dunărene. În 2023, volumul de mărfuri a atins un record istoric de 2,17 milioane de tone.

Portul este situat pe scurta porțiune a Dunării din Moldova și se învecinează cu România și Ucraina. Fiind principalul port al Moldovei, acesta se ocupă de peste 70% din comerțul de import și export pe apă al Republicii Moldova, asigurând lanțurile de aprovizionare pentru Moldova pe mai multe tipuri de mărfuri, beneficiind în mod semnificativ pentru economia Republicii Moldova și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi în viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

 În istoria sa, portul a întâmpinat diverse probleme financiare și operaționale în timp ce s-a dezvoltat ca o întreprindere complet funcțională. În 2013, BERD a acordat un împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al exploatării portului.

În 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind unicul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul portului, și a lansat oficial licitația internațională pentru vânzarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.