PSD susține, într-un comunicat, că obiecţiile preşedintelui Iohannis faţă de ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, direct au la bază o abordare populistă, contrară principiilor democratice și precizează că modificarea legislației electorale s-a făcut prin ordonanță de urgență pentru a respecta o recomandare a Comisiei de la Veneția.
”Practic, ordonanţa de urgenţă criticată de preşedinte ia puterea de la partide şi o redă cetăţenilor. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de către cetăţeni şi nu vor mai fi decişi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziţia actuală a preşedintelui faţă de această măsură intră în contradicţie cu referendumul recent în care acesta susţinea că cetăţenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt”, susține PSD.
Social-democrații afirmă că motivele invocate de preşedinte în critica asupra ordonanţei sunt la fel de inconsistente şi lipsite de fundament.
”Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar «exista un popor al judeţului» este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un «popor al localităţii», ceea ce este în mod evident absurd. În ce priveşte obiecţia că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgenţă tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneţia ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puţin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele şi potenţialii candidaţi vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor”, susține PSD.
În opinia PSD, critica lui Iohannis că preşedintele de consiliu judeţean nu ar fi menţionat în Constituţie este irelevantă, pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziţie de autoritate în administraţia locală. Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituţie, „Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii”, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului.
”Subliniem totodată că această reglementare nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava”, mai arată PSD.
Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, luni, că OUG-ul adoptată de Guvern, prin care se revine la sistemul de alegere a șefilor de CJ prin sistemul de vot uninominal, reprezintă ”o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul”.